5+40+Bütçe=1

5+40+Bütçe=1

Başlık, Türkiye’nin yürürlükteki ekonomi düzeninin özeti.


Bütün ihaleler beş müteahhide, onlara giden bütün ödemeler 40 kadar bürokratın kontrolüne, buradan gerekli yerlere Saray’ın denetiminde dağıtımına, bütçenin aynı yöntemle kullanılmasına ve her şeyin 1’in önünde eşitlenmesine...

2022 yılı bütçesi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Bir tek virgülüne dahi dokunulmadı. Zaten “şahsımrasi” sistemine göre bu mümkün değil. 6 Aralık Pazartesi gününden itibaren yine aynı yöntemle TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak.

Bütçe özünde siyasi bir metin. Tercihler yapıyorsunuz, harcama öncekilerini sıralıyorsunuz... Demokrasinin doğum nedeni bütçe. Parlamento halkın ödediği vergilerin nerede kullanıldığını bilme ve bu harcamaları vekilleri aracılığıyla denetleme hakkından doğdu.

“Şahsımrasi”nin en büyük kıyımı bu hakkı gasp etmesidir.

***

Başlığı açmak gerekirse...

Beş müteahhidin bütün ihaleleri alıp yapılmayan işleri dahi üstlendiği, 1 birimlik iş için 10-15 kat fazla “hak ediş” aldığı bilinen bir gerçek. Sayıştay raporları da bunu görmezden gelemedi.

Ancak bunun bir aşama sonrası çok net değil. Yolun sonunda gittiği yer belli ama güzergâhlar karışık!

Bu düzenin de beş müteahhitten sorumlu bürokratlar eliyle yürüdüğü giderek sırıtmaya başladı. Yaklaşık 40 kadar bürokrat görünümlü kişi bütün trafiğin sürdürümünden ve denetiminden sorumlu. Bu kişiler malum müteahhitler kadar iyi yaşama gücüne erişmiş, anlık yetkiler de kullanabilen kişiler. İçlerinde yurtdışında birden fazla ev alma gücünde olanlar var. Nedense son zamanlarda daha çok yurtdışını yeğler oldular.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şehirliler köyleri arayın! 28 Mart 2024 | 215 Okunma Emekliler çocuklarınızı arayın, ikna edin! 27 Mart 2024 | 312 Okunma Seçimden sonra! 26 Mart 2024 | 434 Okunma Şahsıma mektuplar (11) Kemeri boyna taksam... 23 Mart 2024 | 226 Okunma Ankara’da savaş yok Yavaş var! 21 Mart 2024 | 300 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar