4 parti 4 baraj...

Seçimlere iki hafta kala ortaya çıkan tabloda ilk dört sırayı alacağı görülen dört parti için dört ayrı baraj dikkati çekiyor. 12 Eylül döneminden kalma, AKP’nin dört elle...

Seçimlere iki hafta kala ortaya çıkan tabloda ilk dört sırayı alacağı görülen dört parti için dört ayrı baraj dikkati çekiyor. 
12 Eylül döneminden kalma, AKP’nin dört elle sarıldığı yüzde 10’luk ülke barajı şu aşamada en çok HDP’yi ilgilendiriyor. Ancak HDP’nin barajı aşması ya da aşmaması siyasi partilerin tümünün hesaplarını etkileyeceği için gündemin ana konularından birini bu oluşturuyor.
Önce sözünü ettiğimiz dört barajı özetleyelim: 
HDP yüzde 10, MHP yüzde 20, CHP yüzde 30, AKP yüzde 40 barajında. 
Az önce vurguladığımız gibi HDP’nin alacağı oy, siyasetin bütün yelpazesini ilgilendiriyor. Bizler de Londra’dan Eskişehir’e, Çorum’dan İzmir’e seçmenle yüz yüze geldiğimiz her yerde, HDP’lilerin destek sitemleri ile karşılaşıyoruz. Ellerini sıkıp şu değerlendirmeyi paylaşıyoruz: 
“13 yıldır defalarca AKP ile bir araya gel-diniz, keşke yüzde 10 barajını koşul olarak masaya koysaydınız. CHP bu konuda defalarca önerge verdi. Şu aşamada özellikle büyük kentlerde geçmişte AKP’ye oy ve-ren Kürt kökenli seçmenin desteğini almanız barajı geçmenize fazlasıyla yetecektir.”

***

MHP özellikle İç Anadolu’da AKP’ye giden milliyetçi oyları geri alabilir. Özellikle Akdeniz’de, Mersin ve Adana belediye başkanlıklarını kazanması MHP’ye genel seçimlerde önemli bir enerji katıyor. 
Bu bağlamda MHP de yüzde 15 sınırının ardından kendisini 20’lere yaklaşmış görüyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şehirliler köyleri arayın! 28 Mart 2024 | 164 Okunma Emekliler çocuklarınızı arayın, ikna edin! 27 Mart 2024 | 297 Okunma Seçimden sonra! 26 Mart 2024 | 434 Okunma Şahsıma mektuplar (11) Kemeri boyna taksam... 23 Mart 2024 | 226 Okunma Ankara’da savaş yok Yavaş var! 21 Mart 2024 | 300 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar