339 gün!

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Mustafa Balbay'ın bugünkü (20.07.2022)''339 gün!'' başlıklı yazısı.

Başlıktaki sayı 24 Haziran 2023’e kalan süreyi içeriyor. Bir gün sonrası da yani 25 Haziran Pazar’a denk geliyor.

AKP iktidarları döneminde bütün seçimler zamanından bir süre önce yapıldı. Büyük olasılıkla bu seçim de öyle olacak. Özellikle İstanbul seçimlerinin yenilenmesinden sonra iktidarın “kazanma garantili” bir ortam yakalayıp seçime gitme hevesi hep diri durdu. Ama ekonomi öyle durmadı!

Buna muhalefetin erken seçim söylemini yükseltmesi eklendi. 

Geldik bugüne...

Artık seçim süreci başlamıştır. 

İktidarı isteyen bir hareketin geri sayım başlatması için uygun bir zamanlama. En azından her hafta başı 24 Haziran 2023’e ne kadar kaldığı vurgulanabilir.

***

Kılıçdaroğlu’nun KYK kredilerinin faizinin silinmesi önerisi doğal olarak toplumda karşılık buldu. Üniversiteyi bitirdikten sonra iş bulma kaygısına düşen gençler bir de öğrencilikte aldıkları krediyi üç-dört katı faiziyle ödeme yüküyle karşı karşıya idi. Kılıçdaroğlu’nun önerisi hem faizin silinmesini hem de anapara ödemesinin iş bulduktan sonraya bırakılmasını içeriyordu. 

Erdoğan, kendine bakanlar kurulu toplantısından sonra açıkladı ki Kılıçdaroğlu’nun önerisinin bir bölümünü kabul etmiş!

İktidar medyası gençlere verilen bu “müjdenin” Gençlik ve Spor Bakanı’nın teknik çalışması, cumhurbaşkanının uygun bulması ile gerçekleştiğini yazsa da başta gençler olmak üzere herkes biliyor ki öneri Kılıçdaroğlu’ndan geldi.

Aldığımız bilgilere göre bu durum Saray katlarında sorun yaratmış. Bakandan bu tür toplumsal karşılığı olan, özellikle gençleri etkileyecek adımları “Kılıçdaroğlu’nun diline düşmeden” hazırlaması istenmiş. Hatta önümüzdeki günler için bu tür başka “müjdeler” icat etmesi iştenmiş.

Kılıçdaroğlu’nun KYK faizini sildirmesi önceki benzer durumları da anımsattı. Emeklilere bayram ikramiyesi, asgari ücretin artırılması, 3600 ek gösterge, elektrik faturalarındaki TRT payı ilk akla gelenler.

Bunlar iktidara aday bir muhalefet partisinin övünebileceği şeylerdir. Ancak bunlarla iktidara yürünmez. Tek tek sorunların çözümüne katkıda bulunmak tek başına iktidara yürümeye yetmez.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şehirliler köyleri arayın! 28 Mart 2024 | 203 Okunma Emekliler çocuklarınızı arayın, ikna edin! 27 Mart 2024 | 299 Okunma Seçimden sonra! 26 Mart 2024 | 434 Okunma Şahsıma mektuplar (11) Kemeri boyna taksam... 23 Mart 2024 | 226 Okunma Ankara’da savaş yok Yavaş var! 21 Mart 2024 | 300 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar