Troya...

Özgen Acar’la seyrek ama sıcak buluşmalarımızda 8 bin yıl kadar geriye gider, oradan günümüze gelip geleceğe bakmaya çalışırız. Özgen Ağabey’in Anadolu’nun tarih ve kültür...

Özgen Acar’la seyrek ama sıcak buluşmalarımızda 8 bin yıl kadar geriye gider, oradan günümüze
gelip geleceğe bakmaya çalışırız. Özgen
Ağabey’in Anadolu’nun tarih ve kültür zenginliğine ilşikin birikimini dinlemek tiyatro tadındadır.
Anadolu’da Hititler’den Frigler’e, Anadolu Beyliklerinden Osmanlı’ya, bilinen yüze yakın başkent var. Antik kent sayısı3 bin. Ören yerlerinin toplam yüzölçümü Yunanistan’dan fazla. Yıllar önce Afrodisias kazılarını yapan Prof. Kenan Erim’le kazı alanında söyleşirken şöyle demişti:
“Grek, Roma, Bizans yok, Anadolu var.”
Bilinen 40’a yakın uygarlığa ev sahipliği yapan Anadolu’yu bugünkü kuşaklara ve dünyaya çok daha güçlü anlatma sorumluluğumuz var.

*** Dünyanın bilinen ilk destanı, edebi eseri Homeros’un İlyada’sı bugünkü Çanakkale yakınlarındaki Troya’da yaşanmış uzun savaşlardan bir kesiti konu eder.
Azra Erhat’ın o muhteşem Türkçe gücüyle dilimize çevirdiği İlyada’yı önce Prof. Şadan Gökovalı’nın önerisiyle üniversite yıllarında okumuştum. Sonra bir kez daha, güzel dizelerin altını çize çize... En son da Silivri mapushanesinde Boğaziçi Üniversitesi’nin bir projesi kapsamında okudum. Boğaziçi, görme engelliler için gönüllü kitap okuyanları kayda alıyordu. Silivri’de bana da önerdiler. Tamam deyince, “Hangi kitabı okumak istersiniz” diye sordular. Kendisi de görme engelli olan Homeros’un eserini önerdim. Hücrelerden birinin duvarları yumurta ambalajları ile kaplanıp “stüdyo” yapıldı. Haftada ikişer saatten aylar içinde kaydı tamamladık.
Demir parmaklıkların arkasından görme engellilere 3 bi...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçimden sonra! 26 Mart 2024 | 429 Okunma Şahsıma mektuplar (11) Kemeri boyna taksam... 23 Mart 2024 | 225 Okunma Ankara’da savaş yok Yavaş var! 21 Mart 2024 | 300 Okunma İstanbul izlenimleri... 20 Mart 2024 | 378 Okunma Uğur Mumcu’nun can dostu... 19 Mart 2024 | 107 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar