YEP değil YEM...

Sıradan bir kriz ötesi sonuçlar doğurmaya başlayan ekonomik belirsizliği aşmak için yeni ekonomik plan (YEP) hazırlandığı duyuruldu. Hayır... Bunun adı yeni ekonomik plan değildir, şudur: Yeni ekonomik manda...

Sıradan bir kriz ötesi sonuçlar doğurmaya başlayan ekonomik belirsizliği aşmak için yeni ekonomik plan (YEP) hazırlandığı duyuruldu.
Hayır... Bunun adı yeni ekonomik plan değildir, şudur:
Yeni ekonomik manda (YEM)...
İşin bu noktaya geleceğini yıllar öncesinden söylemeye başlamıştık. Bunun için çok şey bilmeye, olağanüstü öngörü gücüne gerek yoktu. Ekonominin evrensel anayasası değişmez:
Üretimden koptunsa, gerçeklerden koptun demektir. Nereye sürükleneceğin belli olmaz!
Bunu yaşıyoruz...
Nereye sürükleneceğin belli olmaz derken, ne tür bir bağımlılığa mahkûm olacağın belli olmaz, demek istiyoruz.
Hangi uluslararası yapı seni yönlendirecek?
Hangi çok şirketli danışmanlık kuruluşu ekonomini teslim alacak?
Bunların kararını bile ülkende veremeyecek noktaya gelebilirsin...
Yaşadığımız bundan ibaret.

*** Yerli ve milli ekonomimizin kaderini belirleyecek yersiz ve gayri milli bir kurumun adını bize ezberletmeye çalışıyorlar: McKinsey...
Bütün kıtalarda faaliyet gösteren bir danışmanlık ve yönetim şirketi. Bu tür şirketlerin iki temel işlevi vardır; bilgi toplamak ve akıl satmak.
ABD merkezli şirket bilgiyi dünyanın bütün coğrafyalarından topluyor, aklı da çokuluslu şirketlere satıyor. Nerede, ne tür kazançlar var diye.
Türkiye, bütün ekonomi bilgilerini, 16 bakanlığın tüm bilgi, belge ve hedeflerini McKinsey’e açacak. Onlar da uluslararası şirketlerle paylaşacak. Bunun adı ekonomik manda değildir de nedir?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şahsıma mektuplar (15) Is-takoz etkisi! 20 Nisan 2024 | 44 Okunma İYİ Parti çıkmazı! 18 Nisan 2024 | 526 Okunma Zafer sorumluluğu... 17 Nisan 2024 | 164 Okunma Atina’daki Haberal töreni! 16 Nisan 2024 | 587 Okunma Şahsıma mektuplar (14) Şu BOP başkanlığım! 13 Nisan 2024 | 226 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar