2028’in başlangıcı!

Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay bu hafta '2028’in başlangıcı!' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Son üç gündür değil yoğurdu, dondurmayı üfleyerek yiyorduk. Büyük kentlerin yanı sıra pek çok Anadolu ilinde de CHP’nin önde olduğu, hiç beklenmeyen yerlerde seçimi alabileceği haberleri geliyordu.

Çarpıcı olanlardan biri Afyonkarahisar’dı. Önceki il başkanı Kemal Demirkırkan, cuma günü telefonda şöyle dedi:

“AKP Afyon’da kuruldu, Afyon’da tasfiye olacak!”


Buna benzer haberlerin öteki illerden de gelmesi üzerine aklımıza o unutamadığımız 1989 seçimleri düştü. O dönem SHP bütün belediye başkanlıklarının dörtte üçünü almıştı.

Dün de benzer bir sonuç ortaya çıktı.

Bu sonuç 2028’in kapısıdır.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, dün gece yaptığı ilk değerlendirmede yeni bir dönemin başladığını vurguladı. Sık sık dile getirdiği, “Başımızın üstündeki yüzde 25’lik cam tavanı kıracağız” hedefi yaşama geçti.

Bugünden itibaren yerel seçimlerde elde edilen sonucun yönetilmesi sorumluğu başlamıştır.

***

Yeni dönemi enine boyuna irdeleyeceğiz. Seçim takviminin başından bugüne gelinen sürecin ana halkalarını paylaşalım:

-CHP, AKP’nin yoksulluğu yok etmek yerine yönetmek diye özetleyebileceğimiz politikasına karşı, “Yoksulları bu yönde kullanmana izin vermeyeceğim” deyip sosyal yardımlarda daha başarılı olabileceği gösterdi.

-Seçmen 31 Mart sandığını seçimin ikinci turu olarak değerlendirdi. Pek çok seçmen iktidara karşı en güçlü alternatif olarak CHP’yi gördü. Sandık başındaki gözlemlerimizde de tanık olduk; pek çok kişi partisini değiştirmedi ama oyunu değiştirdi.

-AKP, önceki seçimlerde gündemi belirliyor, ekonominin konuşulmaması için her şeyi yapıyordu ve başarıyordu. Bu kez başaramadı. Başta emekliler olmak üzere millet yaşadığı ekonomik sıkıntıyı unutmadı, unutturmadı. AKP bu durumu yolda gördü, Mehmet Şimşek’i sahaya sürdü ama etkili olamadı.

-1 Haziran’dan beri ne yapmaya çalıştığını anlamak için çaba harcadığımız Meral Akşener için şöyle demiştik:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Emek en cüce değerdir! 01 Mayıs 2024 | 45 Okunma İYİ Parti’ye bir Dervişoğlu! 30 Nisan 2024 | 462 Okunma Şahsıma mektuplar (16) B-anayasa! 27 Nisan 2024 | 69 Okunma ABD gezisi iptal gibi! 25 Nisan 2024 | 743 Okunma ABD ile Hamas gerilimi! 24 Nisan 2024 | 316 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar