1 Mart Tezkeresi... Dün, bugün, yarın!

16 yıl önce bugünlerde Türkiye’nin, hatta dünyanın gündemi ABD’nin Irak’ı işgal hazırlığıydı. ABD bunu Türkiye üzerinden yapmak istiyordu. Bunun için gerekli olan hükümet tezkeresi 1...

16 yıl önce bugünlerde Türkiye’nin, hatta dünyanın gündemi ABD’nin Irak’ı işgal hazırlığıydı. ABD bunu Türkiye üzerinden yapmak istiyordu.
Bunun için gerekli olan hükümet tezkeresi 1 Mart 2003 günü TBMM’de oylandı. Tezkere iki ana maddeden oluşuyordu; ordumuzun yurtdışına gönderilmesi, yabancı askerlerin Türkiye topraklarında bulundurulması.
ABD, tezkerenin geçeceğinden o kadar emindi ki; Güneydoğu Anadolu’da tarlalar kiralamaya, 600 kişilik rehber ordusu kurmaya, 62 bin askerini Türkiye’ye yerleştirmek için hazırlıklar yapmaya başladı.
Bunun fiili anlamı Türkiye’nin de işgaliydi. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer durumu en net görenlerdendi ve bütün gücünü kullandı. Meclis’te de CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, oylama öncesi kapalı oturumda zaman sınırını da zorlayarak tezkerenin kabul edilemezliğini anlattı.
Meclis’te sadece AKP ve CHP vardı. Sonuçta tezkere reddedildi. Dört günlük yoğun trafikten sonra 5 Mart’ta daha dar kapsamlı bir tezkere kabul edildi.

*** Dün 1 Mart tezkeresi geçseydi bugün ne olurdu?
Bu o dönem çok tartışıldı. Sözü eğip bükmenin gereği yok; ABD, bugün Suriye’de ne yapıyorsa Türkiye’de de onu yapardı.
Amerikan askerleri İskenderun’dan başlayarak Güneydoğu bölgemize yerleşecekti. Buradaki bütün hassasiyetlerimiz ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) hedeflerinin parçası haline gelecekti.
1 Mart tezkeresinin gerçeğini gören kişilerin ve kurumların gücü o günden bugüne erozyona uğratıldı. En büyük güç kırımını parlamento yaşadı. Bugün Amerika benzer şey istese Meclis iznine gerek yok; bu yetki Cumhurbaşkanı’nda!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD gezisi iptal gibi! 25 Nisan 2024 | 682 Okunma ABD ile Hamas gerilimi! 24 Nisan 2024 | 311 Okunma Istakozgiller! 23 Nisan 2024 | 152 Okunma Şahsıma mektuplar (15) Is-takoz etkisi! 20 Nisan 2024 | 131 Okunma İYİ Parti çıkmazı! 18 Nisan 2024 | 532 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar