Önceliğimiz üretim

Ülkemizin her alanda üretmeye ihtiyacı var. Üretmeyen toplumların hem iktisadi hem de sosyal açıdan kalkınmaları mümkün değildir. Dış açık vermemek, kişi başına düşen milli geliri...

Ülkemizin her alanda üretmeye ihtiyacı var. Üretmeyen toplumların hem iktisadi hem de sosyal açıdan kalkınmaları mümkün değildir. Dış açık vermemek, kişi başına düşen milli geliri yükseltmek ve milli gelirin bireyler arasında adil olarak dağılımını sağlamak için üretmek zorundayız.

Üretmeyen toplamların dışa bağımlı olmaları kaçınılmazdır. Özellikle ileri teknoloji katma değerli ürünler bugün Dünya ekonomisinin kimden yana taraf olacağını ve bu ekonomiden aslan payını kimin alacağını belirlemektedir.

Her ülkenin belirli bir oranda istihdam sorunu olduğu su götürmez bir gerçektir. İstihdam sorunlarının başat aktörleri ise elbette ki tüketime dayalı bir ekonomi modelinin benimsenmiş olmasıdır. Tüketime dayalı bir ekonomik modeli benimsemek ülkedeki işsizlik oranlarını tavan yaptırdığı gibi ülkenin azami oranlarda cari dış açık vermesinde baş müsebbibidir.

***

Bahsettiğimiz göstergeleri referans aldığımızda ortaya çıkan tablo ülkemiz olarak son derece nettir. Ülke olarak bizim üretmeye ve nitelikli meslek elemanları yetiştirmeye ne denli mecbur olduğumuzun yaptığımız çıkarımlardan sağlamasını yapmak mümkündür.

Her ülkenin belirli bir oranda istihdam sorunu olduğundan bahsetmiştik. Ülkemiz için bu istihdam oranını asgari seviyelere çekmenin yolu mesleki eğitime önem vermekten ve üretime dayalı bir ekonomik modeli benimsemekten geçer.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bürokraside gençlerin yeri 28 Ağustos 2018 | 2.457 Okunma Açlık tokluk değil; varlık, yokluk meselesi 14 Ağustos 2018 | 4.589 Okunma Göze göz, Dişe diş! 07 Ağustos 2018 | 4.620 Okunma Önceliğimiz üretim 31 Temmuz 2018 | 2.384 Okunma Cemaat Tarikat ayrımı 24 Temmuz 2018 | 266 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar