Katar meselesinin aslı

Son bir haftadır Katar üzerine Arap ülkelerinin ambargo uygulayarak ve dayatmacı kararlar alarak uygulamaya koyduğu kimileri için anlaşılamaz fakat az buçuk uluslararası ilişkiler bilgisi olanlar için son derece olağan durum...

Son bir haftadır Katar üzerine Arap ülkelerinin ambargo uygulayarak ve dayatmacı kararlar alarak uygulamaya koyduğu kimileri için anlaşılamaz fakat az buçuk uluslararası ilişkiler bilgisi olanlar için son derece olağan durum gündemimizi meşgul ediyor malum.

Bir kere Arap ülkeleri ve Trump'ın Suudi ailesini ziyareti ile başlayan süreç değerlendirilirken bir kaç kriteri öncelikli olarak tahtaya yazmakta her zaman fayda vardır. Heybemizdekileri ve heybelerindekileri bilirsek daha kolay ve daha anlaşılabilir şekilde çözümlemelerde bulunabiliriz.

***

Suudi Arabistan denilen ülke aslında Hicazdır. Osmanlı Devletinin bölgesinden çıkması ile birlikte İngilizler kendileri adına Bölgede komiserlik yapmaları için Suudi ailesini seçmesi ile birlikte Suudi Arabistan denilen devlet doğmuştur. Suudiler Vehhabi mezhebindendir. Sırf Vehhabi olduklarından Sahabe efendilerimizin aziz hatırlarından ve Osmanlı Döneminden kalan tüm eserleri kökünden kazımak üzere hareket ederler. Yüce Allah'ın kendilerine bahşettiği zenginliği fakir fukara Müslüman kardeşlerine yardımda bulunmak yerine lüks ve israf için harcamayı tercih ederler. Ülkelerinden çıkan petrol paralarını Amerika bankalarına gömüp karşılığında hanedanlarının devamı için koruma ve güvence alırlar.

Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır,  Bahreyn gibi ülkelerde yine uydu devlet rolünün dışına çıkamazlar. Mısır bir kaç kez bunu denediyse de askeri darbeler ya da siyasi suikastlar nedeniyle bu pek mümkün olmamıştır.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bürokraside gençlerin yeri 28 Ağustos 2018 | 2.457 Okunma Açlık tokluk değil; varlık, yokluk meselesi 14 Ağustos 2018 | 4.589 Okunma Göze göz, Dişe diş! 07 Ağustos 2018 | 4.620 Okunma Önceliğimiz üretim 31 Temmuz 2018 | 2.384 Okunma Cemaat Tarikat ayrımı 24 Temmuz 2018 | 266 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar