Bürokraside gençlerin yeri

Yakalanan her başarının bir kıymet ifade edebilmesi için sürdürülebilir olması gerekir. Sürdürülebilir olamayan kısa vadeli ve kopuk kopuk gelen başarılar uzun vadede hedeflenen asıl başarılara...

Yakalanan her başarının bir kıymet ifade edebilmesi için sürdürülebilir olması gerekir. Sürdürülebilir olamayan kısa vadeli ve kopuk kopuk gelen başarılar uzun vadede hedeflenen asıl başarılara erişmemizin önünde engel teşkil eder. Çünkü anlık ve tevafuk eseri başarılar aldatıcıdır.

Sürdürülebilir başarılar için ise devamlılık esastır. En önemli ve asli kaynağın insan kaynağı olduğu gerçeğini göz önüne aldığımızda asıl hedefin insan kaynağındaki süreklilik olması gerektiğini idrak edebiliriz. Hedeflenen insan kaynağına erişmenin yolu ise sürekli insan yetiştirmekten geçer. Hayatın hangi kolunu  ele alırsanız alın bu hep böyledir. Liyakatli insan yetiştirmekteki en önemli unsur büyüklerimizin şu veciz sözlerinde gizlidir:

“ Kendi yerine kendisinden daha iyisini yetiştirmeyen haindir “ …

***

Bürokraside, yani devlet idaresinde; bırakın kendi yerine kendisinden daha iyi birini yetiştirmeyi, oturduğu koltuk altından kaymasın diye gençlerin önünü kesen ve onu örseleyen idareciler bugün ne yazık ki mevcutlar. Devlet tecrübesi dediğimiz şey öyle üç günde kazanılabilecek bir şey değildir. Her şeyin bir kuralı ve kaidesi olduğu gibi devlet idaresinin de yazılı olanların haricinde yazılı olmayan, adına devlet geleneği dediğimiz kuralları mevcuttur. Devlet geleneği kitapta yazmaz, okuyarak öğrenilmez. Devlet geleneğini öğrenmek için tecrübe gerekir. Bu da en alt kademeden başlayarak görev yapmak suretiyle sahada tatbik edilerek öğrenilir. Fakat devlet geleneğinden önce öğrenilmesi ve bilinmesi elzem olan şey devlet terbiyesidir. Genç bir idareci adayı şayet devlet terbiyesinden bir haber ise ve o ahlak ile yetişmemişse onu yetiştirmek için girişilecek her çaba beyhudedir.

Gençlerimizin devlet idaresi altında kamu hizmetinde çalışırken iyi yetiştirilmesinin yanı sıra kollanması da gerekmektedir. Vakti geldiğinde onlara görev ve sorumluluk vermekten kaçınmak çok büyük bir vebaldir. Çünkü zamanı geldiği halde ötelenen ve örselenen gençlerimiz insan kaynağı kaybına yol açar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bürokraside gençlerin yeri 28 Ağustos 2018 | 2.457 Okunma Açlık tokluk değil; varlık, yokluk meselesi 14 Ağustos 2018 | 4.588 Okunma Göze göz, Dişe diş! 07 Ağustos 2018 | 4.620 Okunma Önceliğimiz üretim 31 Temmuz 2018 | 2.384 Okunma Cemaat Tarikat ayrımı 24 Temmuz 2018 | 266 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar