Yaptırımlar ve dış politikada da acı ilaca doğru

Cumhurbaşkanının yurttaşlardan ellerindeki dolarları Türk lirasına çevirmesi çağrısında bulunduğu ortamda askeri güçle dış politikada kazanım siyasetinin ekonomik sürdürülebilirliğini de düşünmek zorundayız.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye’ye ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası’na (CAATSA) göre yaptırım uygulayacağını açıkladı. Gerekçe Türkiye’nin Rusya’da aldığı S-400 füzesinden vaz geçmemesi. Yaptırımın dört bürokrata yönelik kısmının öne çıkması, Ankara’nın gelişmeyi pek önemsemiyormuş gibi davranmasına yol açtı. Oysa son Avrupa Birliği (AB) sonrasında da tanık olduğumuz “bir şey olmaz” tutumunun Türkiye’yi dış politikada da acı ilacı içme kararı aşamasına getirdiği görülüyor.

ABD başkanlık seçimin kaybettiği dün resmen açıklanan Donald Trump’ın veto edeceğini söylemesine rağmen, Pompeo’nun yaptırımı ilan etmesi dikkat çekici. Joe Biden dönemi başladığında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın umduğundan daha ters bir durumla karşılaşabileceğine işaret ediyor.

Yaptırımın öne çıkan kısmında Savunma Sanayii Başkanı (SSB) İsmail Demir, yardımcısı ve ROKETSAN yöneticisi Faruk Yiğit, SSB Hava Savunma ve Uzay Dairesinden Serhat Gençoğlu ve SSB Deniz Dairesinden Mustafa Deniz Alper’in ABD’deki mal varlıklarının dondurulması ve seyahat vizesi kısıtlanması var. Profile baktığımızda yaptırımın 16 Ekim’de Sinop’ta yapılan S-400 atış denemesiyle ilgili olduğunu anlaşılıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 401 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.590 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar