Ufukta bir Oliver North görünüyor

Şimdi, Türkiye Cerablus'u PYD'den önce IŞİD'in elinden almaya hamle yapmış, yola çıkmışken… Türkiye ABD’den bir yandan Fethullah Gülen’i, diğer yandan PYD ile işbirliğini kesmesini isterken…...

Şimdi, Türkiye Cerablus'u PYD'den önce IŞİD'in elinden almaya hamle yapmış, yola çıkmışken…

Türkiye ABD’den bir yandan Fethullah Gülen’i, diğer yandan PYD ile işbirliğini kesmesini isterken…

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden bütün bunları yüz yüze konuşmak için buradayken…

Ne ilgisi var Oliver North’un, kim bu Oliver Noth mu diyorsunuz?

Anlatayım.

Yıl 1985. ABD istihbarat örgütü CIA, burnunun dibinde, Nikaragua’da iktidarı ele geçiren Sandinistaları devirmek için harekete geçer.

Bu amaçla köylülerden oluşan bir ordu, bir “kontra” ordu kurmaktı ama bunun için çok para lazımdı.

Bu işin fikir babası CIA’nin o dönemki Latin Amerika şefi Duanne Clarridge idi. Sağ kanat siyasetçilerden da aldıkları destekle şöyle bir yol buldular: Amerikan ambargosu altındaki İran’a gizlice silah satacaklar, o parayla da Nikaragua’daki “kontra”lara para aktaracaklardı.

İş patladı. Ona İran-Kontra skandalı dendi. Reagan yönetimi için büyük bir utanç kaynağına dönüştü. Soruşturma komisyonları filan kuruldu ve sonra ne oldu biliyor musunuz?

Bütün şefler (daha sonra Başkan tarafından affedilecek) küçük cezalarla işten sıyrılırken, operasyonun irtibat görevlilerinden olan Oliver North suçlu ilan edildi. Sanki bu uluslararası silah kaçakçılığı ve karşı-devrim örgütlenmesini tek başına bu deniz piyade yarbay yapmıştı.

Her devlette, her siyasi skandala bir günah keçisi bulunur; İran-Kontra’nınki Oliver North oldu.

Gelelim bugüne.

ABD’nin Türkiye ile tek konusu ne PYD, ne 15 Temmuz kanlı darbe girişiminin arkasında olduğu iddiasıyla Türkiye’nin geri istediği Fethullah Gülen.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 401 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.590 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar