Tutuklu gazeteciler demokratik itibar getirmez

Bu davada hala 4 meslektaşımız tutuklu olarak yargılanıyor. Hafta sonu Cumhuriyet operasyonunun başlayıp meslektaşlarımızın içeri alınmasının 365’inci gününü simgeleyen 365 imzalı bir...

Bu davada hala 4 meslektaşımız tutuklu olarak yargılanıyor. Hafta sonu Cumhuriyet operasyonunun başlayıp meslektaşlarımızın içeri alınmasının 365’inci gününü simgeleyen 365 imzalı bir dilekçe kamuoyuna açıklanarak, gazetecilerin tutuklu yargılanmasına son verilmesi istendi, bir de yürüyüş düzenlendi.

Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, araştırmacı gazeteci Ahmet Şık, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Akın Atalay ve Emre İper, halen cezaevlerinde tutuklu bulunan gazeteci, yazar ve medya çalışanlarından yalnızca dördü. En son Murat Aksoy’un serbest bırakıldığı 24 Ekim tarihi itibarıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) kayıtlarına göre tutuklu gazeteci, yazar ve medya çalışanı sayısı 153; maalesef bu konuda dünyadaki en kötü örnek hala biziz.

İşin en acı yanlarından birisi, gazeteci ve yazarların görünüşte gazetecilik faaliyetinden değil, “terörizm” gibi, “casusluk” gibi son derece ağır suçlamalara maruz kalmaları.

Örneğin Cumhuriyet davasının kökeninde, Ocak 2014’te bir jandarmanın, iddiaya göre Suriye’deki rejim muhaliflerine MİT eliyle askeri malzeme taşınmasını durdurup deşifre etmesinin haber yapılması var. Bu operasyonu yürüten asker, savcı ve hâkimler daha sonra yasadışı Fethullahçı örgütlenme içinde yer aldıkları suçlamasıyla kovuşturulmaya başladı.

Savcılar, Fethullahçı gizli örgütlenmenin merkezinde yer aldığı 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasındaki siyasi atmosferde, bu haberlerin yıllardır Fethullahçıların deşifre edilmesi için yayın yapan Cumhuriyet gazetesinin Fethullahçılarla işbirliği yaptığına kanıt saydı. Cumhuriyetin yaptığı haberlerin büyük kısmı aslında daha önce yayınlanmış ama üzerlerine mahkeme tarafından kısıtlanma konuş haberlerin bazı yeni ayrıntılar içeren haliydi.

Savcılık, bu haber malzemesinin Cumhuriyet’in – o zamanki- Genel Yayın Müdürü Can Dündar’a, gazeteci kökenli CHP’li siyasi Enis Berberoğlu tarafından verildiğini, sadece cep telefonlarının sinyal rotası gibi tali bulgularla iddia etti. Berberoğlu bu ve benzeri tutarsız iddialarla, milletvekili seçilmiş olmasına rağmen 14 Haziran 2017’de 25 yıl hapse mahkûm edildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 399 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.586 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.080 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 280 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar