Tutuklu gazeteci ve yazarların durumu

Başbakan Binali Yıldırım, 22 Ekim akşamı canlı TV yayınında 15 Temmuz kanlı darbe girişimi soruşturmalarında hata sonucu memuriyetten çıkarılanların iadesi için hükümetin yeni bir Kanun...


Başbakan Binali Yıldırım, 22 Ekim akşamı canlı TV yayınında 15 Temmuz kanlı darbe girişimi soruşturmalarında hata sonucu memuriyetten çıkarılanların iadesi için hükümetin yeni bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK) hazırlığı içinde olduğunu söyledi.

Bu önemli bir gelişme. Bu KHK’nın AK Parti Afyon toplantıları ardından bugün yapılacak Bakanlar Kurulu’nda gündemde olacağı bilgisi de var. Zaten bir süredir CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli bir süredir kendilerine gelen şikâyetleri Yıldırım’a iletiyorlar. Bu ve başka şikâyet dilekçeleri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a da düzenli olarak iletiliyor kaynaklarımın verdiği bilgilere göre.

Darbe girişimi sonrası topluca işten çıkarmalar, toplu tutuklamalar, özellikle ABD ve AB’de darbe soruşturmalarına gölge düşüren konular arasında.

Bu durumu geçenlerde Türkiye Demokrasi Platformu çerçevesinde Brüksel’de Avrupalı siyasetçi ve akademi üyeleriyle, AB yetkilileriyle görüşmelerde açık şekilde gözlemlenebildi.

Bu görüşmelerde sıkça sorulan sorulardan birisinin de gazeteci ve yazarların, ortaya suç kanıtı konmadan tutuklanmaları olduğu da gözlendi.

Gazeteci ve yazar tutuklamaları dışarıda, özellikle Batı dünyasında en önem verilen konular arasında. Örneğin –dünyanın en önemlilerinden olan- Frankfurt Kitap Fuarının 18 Ekim’deki açılışında romancı Aslı Erdoğan’ın mektubu okundu. Dinleyiciler arasında Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve Belçika Kralı Philip de vardı. Kapatılan Özgür Gündem gazetesi yazarı olan ve hastalıklarla boğuşan Aslı Erdoğan’ın tutukluluğunun 67’inci günü bugün.

Gazeteci meslektaşlarımız Lale Kemal ve Nuriye (Akman) Ural 12 Ekim’de tahliye edilmişlerdi, Zaman’da yazdıkları için 15 Temmuz darbe soruşturması kapsamında tutuklanmışlardı. Onlarla aynı gün tutuklanan Ali Bulaç, Şahin Alpay, Mustafa Ünal bugün 86’ıncı gündür içerideler; Nazlı Ilıcak onlardan bir gün fazla.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 401 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.588 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar