Trump'ı beklerken

Önceki gün, 3 Ocak, Başbakan Binali Yıldırım AK Parti grubunda Donald Trump’a “bitir bu kepazeliği” çağrısında bulundu.Kepazelik dediği, gidici ABD Başkanı Barack Obama’nın Suriye’de...

Önceki gün, 3 Ocak, Başbakan Binali Yıldırım AK Parti grubunda Donald Trump’a “bitir bu kepazeliği” çağrısında bulundu.
Kepazelik dediği, gidici ABD Başkanı Barack Obama’nın Suriye’de IŞİD’e karşı NATO müttefiki Türkiye’nin desteğini reddedip, PKK’nın uzantısı PYD’ye desteğini sürdüren çizgisiydi.
Obama’nın derdi aslında Türkiye değil; partidaşı Hillary Clinton’a karşı seçimi kazanan Trump’tan intikamını ona adeta bir enkaz devrederek almak istiyor; Türkiye de bundan payını alıyor.
Dün, 4 Ocak’ta ise Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, hükümetin Turmp döneminde ilişkilerin iyiye gideceğinden umudu olduğunu söyledi.
İkisinin arasında, 3 Ocak gecesi, Obama’nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a telefonu var. IŞİD’in üstlendiği Reina katliamında 39 kişinin öldürülüp 65 kişinin yaralanmasından dolayı baş sağlığı dilemiş; ilk üzüntü mesajı gönderenlerden birisi olmuştu zaten.
Ama sanırım artık çok geç, Ankara Obama’nın geriye kalan iki haftada Türkiye’nin hayrına herhangi bir şey yapacağına inanmıyor.
Dahası var, sadece ABD’nin de değil.
Örneğin Almanya, Berlin’deki ünlü Brandenburg Kapısı’na Türk bayrağı yansıttı, üzüntüsünü göstermek için.
Ama AB Bakanı Ömer Çelik dün -15 Temmuz sonrası Türkiye’ye gelen ilk Avrupalı siyasetçi olan- İngiltere’nin AB Bakanı Alan Duncan’a ne dedi, biliyor musunuz?
“IŞİD eylem yaptığında yanımızda olduğunuzu söylüyorsunuz, PKK yaptığında değil” dedi. Beşiktaş ve Kayseri eylemlerinden sonra da doğrusu tepkiler hemen gelmişti ama Çelik’in ki hükümetteki “Artık geçmiş olsun” bakışını yansıtıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 401 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.590 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar