Trump dünyasında Türkiye'nin yeri

Son yarım asırdır dünyanın askeri ve diplomatik siyasetine yön veren karar alıcılar bir araya gelir ve bir sonraki yılın gündemini konuşurlar.Öyle Bilderberg, üst akıl vesaire aramayın, bu toplantılar her sene...

Son yarım asırdır dünyanın askeri ve diplomatik siyasetine yön veren karar alıcılar bir araya gelir ve bir sonraki yılın gündemini konuşurlar.
Öyle Bilderberg, üst akıl vesaire aramayın, bu toplantılar her sene aynı yerde herkesin gözleri önünde yapılır ve öyle fanteziler filan da konuşulmaz.
Kimsenin fantezilere zamanı da yoktur zaten. Devlet başkanları, başbakanlar, parlamento üyeleri, etkili görüş sahipleri ama mutlaka savunma ve dışişleri bakanlarıdır bunlar.
Genellikle Şubat'ın üçüncü hafta sonu Almanya'nın Münih şehrinde düzenlenen Münih Güvenlik Konferanslarıdır bu.
Dün, 17 Şubat'ta başladı, yarın, 19 Şubat'ta bitecek.
Bu yılın bir özelliği var: ABD'de Donald Trump'ın Başkan seçilmesiyle zirve yapan küresel kargaşa ve oradan nasıl çıkılacağı konuşuluyor.
Konferansın konu başlığı "Gerçekten sonra, Batıdan sonra, Düzenden sonra" diye tercüme edilebilir.
Yani artık gerçeklerden çok algıların siyaseti belirlediği, Batı'nın hakimiyetiyle birlikte bildik siyasi sistemlerin geçerliliğinin de tartışıldığı bir dünya...
Bu dünyada Türkiye'nin önemi giderek azalıyor diye düşünüyorsanız, dünyanın gidişine etki eden kişilerin size katılamadığını söylemeliyim.
Konferans raporunun "Oyuncular" başlıklı giriş bölümünde yalnızca üç başlık var:
1- ABD: Trump'ın kozları,
2- AB: Brüksel'in dağılışı,
3- Türkiye: Darbenin çizilişi.

Dünkü ilk gün toplantılarında yalnızca iki ülkenin kendi bölgesindeki rolü ayrı bir panel halinde ele alındı: Almanya ve Türkiye.
Türkiye panelinde konuşan eski CIA başkanı ve yeni ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı adayı David Petraeus, Türkiye'nin önemi daha da artacak tezini olabilecek en açık şekilde ortaya koydu. (Bu arada Trump ile çatır çatır pazarlık yaptığını da ağzından duyduk, ABD derin devleti Trump'a karşı harekete geçmiş görünüyor.) Bu toplantıda Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da vardı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 401 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.590 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar