Ters köşe

Kimse kalkıp "Ben zaten hepsi yerinde kalır demiştim" demesin. Kimse kalkıp açıklanan sonuca bakıp "Zaten dere geçerken at değiştirilmez demişti" kolaycılığına da kaçmasın. 15 Temmuz darbe girişimi...

Kimse kalkıp "Ben zaten hepsi yerinde kalır demiştim" demesin.

Kimse kalkıp açıklanan sonuca bakıp "Zaten dere geçerken at değiştirilmez demişti" kolaycılığına da kaçmasın.

15 Temmuz darbe girişimi ardından milletin çoğu ordunun üst komuta heyetinin dünkü Yüksek Askeri Şura (YAŞ) ile değişeceğini tahmin ediyordu.

Milletin çoğu ters köşeye yattı.

Nasıl yatmayalım ki?

Şura'ya başkanlık eden Başbakan Binali Yıldırım değil miydi toplantı öncesi "Bu ilklerin Şurası olacak diyen?"

Bunun üzerine tahminler yapılmamış mıydı ekranlarda, acaba darbecilere yakalanmayan tek üst komutan olan Deniz Kuvvetleri Komutanı mı

Genelkurmay Başkanı olur, yoksa Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sağ salim İstanbul'a inmesini sağlayan Birinci Ordu Komutanı mı olur diye?

Daha bir gün önce 1684 subay ve astsubay ordudan atılmamış mıydı?

Bu adım, YAŞ toplantısında ordunun sadece komuta heyetinin değil, muhtemelen kuvvet yapılanmasının da değiştirilebileceği şeklinde yorumlanmamış mıydı?

Daha dün, toplantının başlaması öncesinde iki orgeneralin daha istifası, gelen büyük değişim dalgasının işareti olarak görülmemiş miydi?

15 Temmuz'da istihbarat zafiyeti olduğunu söyleyen, emir-komuta yapısının hasar gördüğünü söyleyen devletin en yetkili kişileri değil miydi yoksa?

Sonra şunlar oldu.

Şura, Başbakan Yıldırım başkanlığında tarihinin belki de en kısa toplantısını yaptı, beş saat sürdü.

O sırada MİT Müsteşarı Hakan Fidan Cumhurbaşkanına çıktı, o görüşme de iki saate yakın sürdü, ya da öyle açıklandı.

Sonra Başbakan Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar birlikte Çankaya'dan Beştepe'ye, Başbakanlıktan Cumhurbaşkanlığına geçtiler.

Ama o arada Beştepe'nin başka konukları da oldu.

Burası önemli.

Çünkü Meclis Başkanı İsmail Kahraman ve Danışma Kurulu üyelerinin Beştepe'den ayrılmasından sonra, siyaset kulisine bomba gibi bir haber daha düştü.

Erdoğan hem Genelkurmay Başkanlığı, hem de MİT Müsteşarlığının başbakanlıktan alınıp cumhurbaşkanlığına bağlanmasınından yana görüş belirtmişti.

Peki, bu nasıl olundu siyaset kulisinde, özellikle de önceki gelişmelerle birlikte değerlendirilince?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 401 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.590 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar