Suriye’de tehlikeli hareketler

Bir gün önce 25 Ekim'de ABD hedef Rakka dedi.Oysa sıranın Irak’ta Musul’u IŞİD’den almak olduğu da ilan edilmişti. Hatta aynı gün Paris’te, ABD öncülüğündeki koalisyonun Batılı...


Bir gün önce 25 Ekim'de ABD hedef Rakka dedi.
Oysa sıranın Irak’ta Musul’u IŞİD’den almak olduğu da ilan edilmişti.

Hatta aynı gün Paris’te, ABD öncülüğündeki koalisyonun Batılı güçleri bir Musul toplantısı yapmıştı.

Rusya, ABD’nin IŞİD’çilerin Musul’dan Rakka yönüne doğru, yani Suriye yönüne kaçabilmesi için açık koridor bıraktığını iddia ediyor, bunu protesto ediyor.

Türkiye’nin elindeki bilgiler de aynı yönde.

ABD adeta Irak’ı, İran’ın insafına bırakmaya razı vaziyette bütün IŞİD’çileri Suriye’de Rakka etrafında sıkıştırıp, karada PKK/PYD milisleri aracılığıyla imha etmeyi düşünüyor. Rusya buna karşı değil, müttefiki Suriye rejiminin ipleri iyice elden kaçırıyor olmasından endişe ediyor.

Belli ki ABD, Musul ve Rakka operasyonları için belli bir koordinasyon sağlanmaya çalışıyor.

Bu konu dün Brüksel’deki NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda da masadaydı. NATO’nun Türkiye’nin üyeliği sayesinde Suriye ve Irak’la sınırı var ve adı Kuzey Atlantik İttifakı olan bir askeri örgüt, petrol zengini Irak topraklarında, Suriye çöllerinde göreve hazırlanıyor.

Nitekim o toplantılar çerçevesinde Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, ABD’li ve Fransız mevkidaşlarıyla üçlü toplantı yaptı; Musul ve Rakka operasyonlarına odaklandılar, askeri yetkililerin birlikte çalışma yapmasını kararlaştırdılar.

Ancak ABD’nin ‘İstikamet Rakka’ demesinden bir süre sonra PYD Başkanı Salih Müslim ABD’ye operasyon için bir şart koştu.

PYD ABD’nin desteğiyle Rakka üzerine yürürdü ama Türkiye tarafından “sırtından hançerlenmek” istemiyordu.

Tamam, deyim doğru değil, sırtından hançerlenmek kendini dost olarak gösterenler için kullanılır, Türkiye PYD’yi PKK’nın Suriye’deki devamı ve düşman görüyor.

Ama Salih Müslim’in ne demek istediği gayet açık anlaşılıyor: Biz Rakka ile uğraşırken, Türkiye de Rakka’ya yürüyüp bizi imha etmeye kalkarsa ne yapacağız? Yani, ABD Türkiye’nin Rakka’ya yürümeyeceğine garanti versin.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 403 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.591 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar