Suriye’de siyasi zemin kayıyor mu?

Türk, Amerikan ve Rus genelkurmay başkanlarının 7 Mart sabah Antalya’da buluştukları haberi doğrusu sadece haber merkezlerine değil, Suriye’yle ilgili çoğu ülke için sürpriz oldu.Ne konuşulacaktı? Acaba...

Türk, Amerikan ve Rus genelkurmay başkanlarının 7 Mart sabah Antalya’da buluştukları haberi doğrusu sadece haber merkezlerine değil, Suriye’yle ilgili çoğu ülke için sürpriz oldu.
Ne konuşulacaktı? Acaba Türkiye’nin katkısı olmaksızın IŞİD’e karşı savaşın kilit aşaması olan Rakka operasyonunun yapılamayacağı anlaşılmış, YPG devre dışı bırakılmaya mı karar verilmişti? Dünyanın iki süper askeri gücüyle Türkiye bunun planlaması içinde miydi?
Bu sorular akla geldi, çünkü bu toplantı öncesinde bir dizi önemli gelişme olmuştu.
Örneğin önceki hafta El-Bab şehir merkezine girilmesi ardından geçen hafta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Münbiç’e yürür, YPG varsa vururuz” demişti.
Bunun cevabı YPG ile 2014 Kobani’den bu yana işbirliği yapan ABD’den beklenirken, Rusya’dan gelmişti.
Rus genelkurmayı “O iş bende” havasıyla YPG’nin Münbiç’ten çekileceğini, ama kontrolün Suriye rejim güçlerine devredileceğini ilan etti. Bunun anlamı, Ankara’nın bastırdığı gibi Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) devredilmesinin ABD’den önce Rusya tarafından veto edildiği idi. Ve ABD’nin YPG ile Münbiç’i IŞİD’ten aldığı Ağustos 2016’da başlayan Fırat Kalkanı harekâtı, Rusya ile varılan anlaşma olmadan bu aşamaya kadar gelemezdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 401 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.588 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar