Suriye'de 3 etken: Yıldırım, Rusya ve darbe girişimi

Suriye'deki karargâhları Rakka'yı IŞİD'ten almak için Türkiye ve ABD birlikte mi hareket edecek? Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 4 Eylül’de Çin’de yaptıkları görüşmede ABD Başkanı Barack...

Suriye'deki karargâhları Rakka'yı IŞİD'ten almak için Türkiye ve ABD birlikte mi hareket edecek?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 4 Eylül’de Çin’de yaptıkları görüşmede ABD Başkanı Barack Obama’nın konuyu kendisine açtığını ve Türkiye açısından “bir sıkıntı olmadığını” söylediğini açıkladı.

Çünkü Türkiye “artık bölgede var olduğunu göstermek durumundaydı” ve “geri adım atma şansı” artık yoktu. Atarsa o boşluğu IŞİD ve PKK, ya da onun Suriye’deki uzantısı PYD doldurabilirdi.

Dönüş yolunda uçakta konuşan Erdoğan, “barış zamanı başkomutanı” olarak Suriye’de süren “Fırat Kalkanı” harekâtına dair askeri nitelikte bilgiler de vermiş danışmanı Mustafa Varank’a ekranda harita açtırarak.

Buna göre, Türkiye’nin öne alıp destek verdiği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Fırat üzerinde önemli bir köprüyü ele geçirmiş ve Münbiç’e 11 kilometre yakına gelmişlerdi. Oradan El Bab’a ise 36 kilometre idi. Aslında daha önce ABD’ye Cerablus üzerinden Münbiç’e inmeyi teklif etmişti Türkiye, ama ABD “bu 2-3 ay sürer” diye reddetmişti.

İşte şimdi kısa sürede mesafe alınıyordu. 26 Ağutsos’ta harekâtın başladığı gün Cerablus alınmış 4 Eylül itibarıyla sınırın o 98 kilometrelik bölümü IŞİD’ten temizlenmişti. Sırada El-Bab varken, şimdi Rakka da gündeme gelmişti.

El-Bab, Münbiç’in 12 Ağustos’ta IŞİD’ten alınması ardından, halen bayramlık ateşkes görüşmelerinin devam ettiği Halep ile Rakka’yı bağlayan yol üzerinde IŞİD’in elinde kalan son kasaba.

Oranın Türkiye’nin desteğindeki güçler tarafından alınması sadece IŞİD’in iyice Rakka civarına kıstırılmaya başlanması anlamına gelmekle kalmayacak. Aynı zamanda PYD’nin Hatay-Kilis arasında, Suriye’nin Idlib vilayeti civarında ilan ettiği Efrin “kantonuyla” birleşme hedefini engellemiş olacak.

Bu Türkiye için önemli.

Obama’nın Erdoğan’a Rakka için birlikte “bir şeyler yapma” teklifi de önemli.

Çünkü daha geçen hafta Amerikalı yetkililer Türkiye’ye PYD/YPG güçlerinin yakınca Münbiç’ten –söz verildiği üzere- Fırat’ın batısına çekileceğini, çünkü Rakka harekatına katılmaları gerektiğini söylemişti.

Hatta bunu Obama’nın da tekrarlaması üzerine Erdoğan’ın “O zaman iyi, Münbiç’e çatışmadan girer ÖSO” dediğini Deniz Zeyrek dün Hürriyet’te yazdı.

Oysa ABD Türkiye’nin PKK ile eş gördüğü YPG ile aynı harekat içinde bulunmayacağını biliyor olmalı.

Öyleyse, ne anlama geliyor bu teklif? NATO müttefiki Türkiye’nin devreye girmesiyle YPG’nin kullanım ömrünü doldurmaya başladığı anlamına geliyor olabilir mi?

Belki bu sonuca varmak için henüz erken. Ama Türkiye’nin Suriye sahasına girişiyle elinin güçlendiği ve ABD ile pazarlık ve işbirliği imkânlarının arttığı anlaşılıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 401 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.590 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar