Sözünü tutacak Amerika hangisi?

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş "ABD sözünü tutsun" diyor ama Amerika'dan o kadar çok ses çıkıyor ki… Dünkü New York Times gazetesi ortaya şu soruyu attı: Suriye’de Amerikan istihbaratı CIA ile...

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş "ABD sözünü tutsun" diyor ama Amerika'dan o kadar çok ses çıkıyor ki…

Dünkü New York Times gazetesi ortaya şu soruyu attı: Suriye’de Amerikan istihbaratı CIA ile Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon karşı saflarda mı savaşıyor?

Gazeteye göre, Amerikan istihbaratı, Türkiye’nin desteğiyle ilerleyen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) harekâtını desteklerken, Pentagon Türkiye’nin PKK ile aynı sayıp vurduğu PYD/YPG harekâtını destekliyordu.

Üstelik Pentagon da kendi içinde iki başlılık gösteriyordu. Suriye’deki harekâtı yöneten Merkezi Kuvvetler (CENTCOM) komutanlığı idi. Oysa Türkiye’nin de üyesi olduğu NATO bünyesindeki Amerikan askeri varlığı ki Türkiye’dekiler buna dâhil, Avrupa Kuvvetleri (EUCOM) komutanlığından emir alıyordu.

EUCOM’un görev sahası NATO, AB coğrafyası ve Rusya öncelikli, CENTCOM’unki ise –kitabın ortasından konuşursak- İslam dünyası ve terörizm öncelikliydi.

Ama bölünme sadece CIA ve Pentagon arasında görünmüyor, ABD Dışişleri de ayrı telden çalıyor izlenimi veriyor.

Örnek mi?

Geçen hafta, 24 Ağustos oluyor Türkiye ÖSO’nun arkasında Suriye’ye girip, aynı gün IŞİD işgalindeki Cerablus’a girince denklemin dengeleri değişiverdi.

Zaten birkaç evvelinde, önce Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş “Birçok sorunumuz Suriye politikası nedeniyle” diye özeleştiri yapmış, ardından Başbakan Binali Yıldırım “Beşar Esad’ın geçiş yönetiminde bulunması oturulur konuşulur” diyerek Türkiye’nin Suriye siyasetindeki değişimi ilan etmişti.

Bunun üzerine IŞİD’e karşı başlatılan harekât, ABD ve Rusya tarafından Türkiye’nin önceliğini Esad’ın devrilmesine değil, IŞİD’in ezilmesine verdiği şeklinde okundu; bunun faturası PYD/PKK olacaktı.

Nitekim 26 Ağustos’ta Cenevre’de buluşan ABD ve Rusya dışişleri bakanları, Suriye’de bir Kürt devleti fikrini desteklemediklerini ilan ettiler. Bir gün önce John Kerry Mevlüt Çavuşoğlu’nu arayıp YPG’nin Fırat’ın doğu kıyısına çekilmeye başladığını söylemişti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 401 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.590 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar