Politikalar değişir, boru hattı kalır

Rusya'dan Türkiye'ye doğal gaz taşıyacak üçüncü boru hattının yapımı için dün 10 Ekim'de imzalar İstanbul'da atıldı. 23’üncü Dünya Enerji Konferansı çerçevesinde...


Rusya'dan Türkiye'ye doğal gaz taşıyacak üçüncü boru hattının yapımı için dün 10 Ekim'de imzalar İstanbul'da atıldı.

23’üncü Dünya Enerji Konferansı çerçevesinde imzalanan anlaşmayla Karadeniz’in altından inşa edilecek hattın adı Türk Akımı kondu.

Ankara ile Moskova arasındaki ilk boru hattının imzası 1984’te Turgut Özal döneminde, o zaman da Rusya Sovyetler Birliği iken atılmıştı. Hat, Romanya ve Bulgaristan üzerinden Trakya’ya gaz taşıyordu.

Sovyetler Dağıldı, Ukrayna bağımsız oldu, Rusya ile arasında sorunlar başladı, Türkiye’ye gaz sevkiyatında sorunlar çıkmaya başladı, o arada Türkiye’nin gaz ihtiyacı da artınca başka ülke topraklarını aradan çıkaran formül Karadeniz’de bulundu.

İmzaları 1997’de Mesut Yılmaz’ın başbakanlığı sırasında atılan bu ikinci hatta Mavi Akım adı verildi. Hattın inşaatında İtalyan Eni şirketinin teknolojisi kullanıldı. 2003’deki açılışında Türk, Rus ve İtalyan başbakanları Tayyip Erdoğan, Vladimir Putin ve Silvio Berlusconi Samsun’daydılar; zaten iyi anlaşan bir üçlüydü.

Dün İstanbul’da Enerji Bakanı Berat Albayrak Rus mevkidaşı Aleksandr Novak ile imzaları atarken onlara tanıklık eden Erdoğan ve Putin artık ülkelerinin cumhurbaşkanı konumundaydılar. Albayrak’ın aynı zamanda Erdoğan’ın damadı olması, Cumhurbaşkanının büyük enerji projeleriyle özel olarak ilgilendiğinin, ayrı önem verdiğinin bir başka göstergesi

Berlusconi artık siyaset sahnesinde yok. Ukrayna’ya müdahale ve Kırım’ın ilhakı nedeniyle Rusya’ya uygulanan AB ambargosu nedeniyle İtalya da yok.

Ama dün bu anlaşmaya doğrudan olmasa da taraf olan bir başka ülkenin daha cumhurbaşkanı da vardı tanıklar arasında: Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 402 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.590 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar