Ordu sil baştan

Tam 1,684 subay ve astsubay dün ordudan çıkarıldı. Bu kadarla da kalmayacağı üzerine rahatlıkla bahse girebilirsiniz. Aslında 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yalnızca askeriyenin değil, yargıdan eğitime bütün...

Tam 1,684 subay ve astsubay dün ordudan çıkarıldı.

Bu kadarla da kalmayacağı üzerine rahatlıkla bahse girebilirsiniz.

Aslında 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yalnızca askeriyenin değil, yargıdan eğitime bütün sistemin elden geçirilmesi şart.

Ancak bugün konumuz ordu. Çünkü hem bir askeri darbe girişimi yeni bastırıldı, hem bugün Yüksek Askeri Şura (YAŞ) başlıyor, hem de bu YAŞ toplantıları siyaset kulisindeki iddiaya göre, darbe girişiminin asli gerekçelerinden.

Bu iddiaya göre, neredeyse 30 yıldır ordu içinde kendilerini gizleyerek, diğerlerini saf dışı bırakıp yerlerine geçerek adım adım yükselen Fethullah Gülen izleyicileri iki nedenden dolayı ayaklanma zamanı geldiğini düşündüler. Hem bu YAŞ’ta artık hükümet ve üst kademe tarafından tasfiye edilecekleri endişesine kapılmışlardı, hem de zaten Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) yeterince kilit noktayı kontrol edebilecek doygunluğa eriştiklerini hesapladılar iktidarı ele geçirmek için.

Hürriyet’in dün yayınladığına göre, 2013 YAŞ toplantılarında tuğgeneralliğe yükseltilen 25 albaydan 18’i darbe girişimine katılmak suçlamasıyla tutuklanmış durumda. General rütbeleri arasında terfi almış 41 generalden 21’i de aynı şekilde tutuklu. Gerçi Cemaatten olduğundan şüphe edilen subayların terfileri 2014 ve 2015’te de bir miktar devam etmiş ama 2013 zirve yapmış.

Bu tesadüf olamaz, çünkü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AK Parti ile 2012’de MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın sorgulanmak istemesi ve eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un tutuklanmasıyla bozulmaya başlayan ilişkiler, 2013 sonunda, 17-25 Aralık soruşturmalarıyla kopmuştu.

Acaba bir önceki Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, zaten Ergenekon ve Balyoz darbelerini yemiş bu nedenle 2011 YAŞ’ı öncesi Işık Koşaner ve üç kuvvet komutanının istifasıyla sarsılmış orduyu daha fazla tartışma konusu yapmamak için mi hükümetten gelen tasfiye baskısını fazla öne çıkarmadı?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 401 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.590 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar