On puanlık soru: CHP nasıl iktidar olur?

Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun epey bir yıldır kafa patlattığı “CHP nasıl iktidar olur?” sorusu, gazeteci Fikret Bila’nın son kitabının başlığı. Siyaseti kırk yıldır izleyen değerli meslektaşım ve arkadaşım Bila’nın CHP ve merkez soldaki...

Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun epey bir yıldır kafa patlattığı “CHP nasıl iktidar olur?” sorusu, gazeteci Fikret Bila’nın son kitabının başlığı. Siyaseti kırk yıldır izleyen değerli meslektaşım ve arkadaşım Bila’nın CHP ve merkez soldaki diğer partiler üzerine bilgi ve gözleminin o partilerin yöneticilerinin çoğundan fazla olduğuna inanırım. Kitabın yazılma sürecinde de birkaç kez bir araya gelip konuştuğumuz oldu, merakla bekliyordum, bir çırpıda okudum.

Neden mi? Çünkü geçenlerde de yazdım, muhalefet değişmeden iktidar değişmez ve iktidarlar hep aynı kaldıkça da demokrasi çoğulcu demokrasi olmaktan çıkar görüşündeyim. Değişim içinse ister muhalefet ister iktidar partisi olsun güçlü bir değişim programı ve o programı günün koşullarına göre geliştirme cesareti bulunması gerektiğine inanıyorum. Önümüzdeki iki örnek, Bülent Ecevit ve Tayyip Erdoğan’dır. İkisi de (Ecevit 1972’de, Erdoğan 2001’de) içinde bulundukları muhalefet hareketine göre cesur, hatta cüretkâr programlarla çıkıp başarıya ulaştı, ama ikisi de programlarına sahip çıkıp yenileyemeyince başarıları parıltısını yitirdi.

CHP’nin sıçrama yapamama sorunu

Bila, gerçek anlamda 1950’de geçtiğimiz çok partili rejimden bu yana geçen 70 yılda CHP’nin bir kere olsun tek başına iktidara gelememiş olmasını çıplak bir gerçek olarak önümüze koyuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 401 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.590 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar 1 yorum