Öldürürken laik, İslamcı ayırmıyor

Yeni yılın ilk saatindeki Reina baskını, cinayette ”Oh olmuş” hazzı duyacak kadar gözü kararmışlar dışında herkesi sarstı.Ama AK Parti hükümeti ve parti yönetimini bir başka...

Yeni yılın ilk saatindeki Reina baskını, cinayette ”Oh olmuş” hazzı duyacak kadar gözü kararmışlar dışında herkesi sarstı.
Ama AK Parti hükümeti ve parti yönetimini bir başka sarstı.
Çünkü IŞİD’in bu eylemi, tem de Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un 2 Ocak bakanlar kurulu ardından söylediği gibi “öncekilerden çok farklıydı.
Öncekiler nasıl mıydı? Bakalım.
IŞİD 10 Ekim 2015’te Ankara’da barış mitingi için Gar önünde toplananlara saldırıp 103 kişiyi katledip, yüzlercesini yaraladığında, içten içe bunun solcuları ve Kürtçüleri hedef aldığını konuşanlar oldu.
IŞİD Sultanahmet’te Alman turistleri, İstiklal caddesinde İsrailli turistleri hedef aldığında da öyle; adeta Türkiye’de, yine Türk hükümetini zaaf içinde gösteren, ama işte “ötekileri” hedef alan bir eylemlerdi.
Hatta Fırat Kalkanı harekâtının hemen öncesinde 22 Ağustos 2016’da Gaziantep’te saldırdığında “Kürt mahallesindeymiş düğün” diye mırıldananlar duyuldu, duyulmadı mı?
Ama hükümet sözcüsü dedi ki, bu defa farklı.
Farkı yalnızca intihar eylemi olmamasında, yani yönteminde değildi. Şunlardı:
1- Yani yılın ilk saatinde vurarak, eylemliliği yükseltecekleri mesajını vermişlerdi, 2017’de eylemlerin devam edeceğine işaretti bu,
2- Fırat Kalkanında sıkışmışlardı ve ona tepkilerini böyle göstererek Türkiye’yi caydırmaya çalışıyordu IŞİD, ama Türkiye caymayacaktı,
3- IŞİD bu terör eylemiyle, “maalesef Türkiye'de halkımız arasında hayat tarzları üzerinden, inanç farklılıkları üzerinden, mezhepler üzerinden bir takım ayrışmaları ortaya koymaya” çalışıyordu. “Ve maalesef bir kısmı da sosyal medya üzerinden yapılan bu tür şuursuz, dengesiz bir takım propagandalar” da halkın arasını açmaya hizmet ediyordu.
Aslına bakarsanız, ilk iki madde kestirilemeyecek gerekçeler değil; yani eyleme devam ve Suriye harekâtına tepki.
Aslına bakarsanız, fark üçüncü maddede…
Üçüncü maddenin satır aralarını okuduğumuzda karşımıza şöyle bir tahlil çıkıyor:
1- IŞİD yılbaşı eğlencesine saldırmıştır. Yılbaşı kutlaması, zaten aleyhinde Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’den Cübbeli Ahmet Hoca’ya dek, şimdi isim verip cevap hakkı doğurmak istemediğim gazete ve televizyonculara dek değişen sertlikte beyanlarla olumsuz atmosfer oluşturulmuş bir konu. Yaşam tarzı vurgusu odur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 401 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.588 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar