Kongre yaptırım isterken ABD Ticaret Bakanı Türkiye’de 5 gün ne yapar?

Türk ve Amerikan askerleri 8 Eylül’de nihayet sınırın Suriye tarafında ortak devriyeye başladı ama Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a göre, bu yeterli olmaktan uzaktı.

Yakınlarında ABD/NATO Füze Kalkanı radarının üslendiği Malatya’da yaptığı konuşmada, “Müttefikimiz bizim için değil, terör örgütü için güvenli bir bölge oluşturmanın peşinde” dedi; “Eylül bitmeden Fırat’ın doğusunda kendi askerlerimizle güvenli bölgeyi oluşturmazsak kendi yolumuza gitmekten başka çaremiz kalmayacak”.
Aynı esnada ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, İstanbul’da Ticaret bakanı Ruhsar Pekcan ve özel sektör temsilcileriyle üç gün süren temaslarına ara vermiş, Fener’deki Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’u ziyaretini tamamlamak üzereydi. Ama Ross’un temasları henüz tamamlanmamıştı; 10 Eylül’de Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştükten sonra Türkiye’den ayrılması planlanmıştı.

Normal zamanlarda dahi bir ABD Ticaret Bakanının Türkiye’ye 5 günlük bir çalışma ziyareti yapması görülmüş şey değil. NATO müttefikleri Türkiye ve ABD, Rus S-400 füzeleri alımı ve Türkiye’nin ortak üretilen F-35 programından çıkarılma girişimi nedeniyle en ciddi krizlerinden birisinin ortasındayken özellikle olağandışı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 401 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.588 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar