İsrail anlaşmasının bilinmeyen iki sonucu

İsrail'le ilişkilerin normale dönüş anlaşmasından sonra ilk insani malzeme gemisi Leyla Hanım dün Mersin'den yola çıktı. İstikamet Gazze ama Gazze limanı değil; İsrail’in Aşdod limanı. Oradan...

İsrail'le ilişkilerin normale dönüş anlaşmasından sonra ilk insani malzeme gemisi Leyla Hanım dün Mersin'den yola çıktı.

İstikamet Gazze ama Gazze limanı değil; İsrail’in Aşdod limanı.

Oradan İsrail makamlarının kontrolü altında Erez sınır kapısından Gazze’ye taşınacak; anlaşma böyle. Zaten şimdiye kadar da Kızılay yardımları filan hep bu usulle Gazze’ye gidiyordu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rus muhatabı Vladimir Putin’e “Kusura bakılmasın” mektubu ardından Rusya ile de işler bir düzene girmeye başladı; dışişleri bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ve Sergey Lavrov dün Rusya’nın Soçi şehrindeki Karadeniz Ekonomik İşbirliği toplantıları sırasında buluştular.

Nasıl Rusya anlaşmasının altından diplomaside bir Türk işadamının da önemli rol oynamış olduğu ortaya çıktıysa, İsrail’le anlaşmanın da Türk kamuoyunca fazla bilinmeyen sonuçları ortaya çıkmaya başladı.

Birinci sonuç, Türkiye’nin Hamas’ın Gazze’de elinde tuttuğu iki İsrailli askerin cansız bedenlerini vermesi için Türkiye’nin devreye girme sözü vermesi.

Bu konu Türk Yahudi Cemaati ve ABD’deki Yahudi kuruluşlarının başkanlarından oluşan “Conference of Presidents – Başkanlar Konferansı” grubunun 9 Şubat 2016’da Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaretlerinde gündeme getirilmiş kaynaklarımıza göre. Erdoğan bu konuyu araştırıp gereğinin yapılması talimatını vermiş.

Konu şu: İsrail’in 2014 Temmuz’unda Gazze’ye yönelik ağır askeri harekâtı sırasında Avera Mengitsu ve Hişam el-Seyid isimli iki askeri kaybolmuş. İsrail askerlerin cansız bedenlerini alıp dini törenle toprağa vermek istiyor. İşin ilginç yanı Hamas bu askerlerin bedenlerinin kendi elinde olduğunu, Yahudi kuruluşların Erdoğan’a başvurması ardından, 1 Nisan 2016 tarihinde resmen kabul etmiş; yani o süreçte Türkiye’nin bir dahli olduğu anlaşılıyor. Neticede 26 Haziran’da Türkiye ve İsrail heyetleri arasında Roma’da yapılan nihai görüşmede Türkiye bu konuda elinden geleni yapacağını söylemiş.

Bu durumu doğrulayan İsrailli bir kaynak, “Hamas’ın Türkiye’nin her dediğini yapmayacağını, kendi pazarlığına oturacağını biliyoruz” dedi, ancak Türkiye’nin bu “jestini çok takdir ettiklerini” de hemen ardından ekledi.

İkinci konu da Hamas’ın Türkiye’deki faaliyetlerinin sınırlanmasına dair.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 401 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.590 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar