İngilizin pişmanlığı Türkiye'ye yarar mı?

Şimdi komplo teorisi yapacak olsam Ortadoğu'nun dökülen sınırlarına ilham veren Sykes-Picot anlaşmasını 100'üncü yılında, laneti o zamanlar üzerinde güneş batmayan İngiliz imparatorluğundan geriye...

Şimdi komplo teorisi yapacak olsam Ortadoğu'nun dökülen sınırlarına ilham veren Sykes-Picot anlaşmasını 100'üncü yılında, laneti o zamanlar üzerinde güneş batmayan İngiliz imparatorluğundan geriye kalanı çarptı derdim. Ama onu komplo teorisi uzmanı meslektaşlarıma bırakıp konumuza girelim.

Önce bir soru.

İngiltere'de AB'den çıkış sonrası yaşanan pişmanlığa ne denir?

İngilizce bilenler için bir de ipucu: AB'den çıkış, yani Exit isteyenler, Britanya ile bir araya getirip 'Brexit' demişlerdi kampanyalarına.

Evet, doğru bildiniz. Şimdi de pişmanlık anlamındaki 'Regret' ile birleştirip 'Bregret' sözcüğü kazandırdılar zengin lisanlarına.

Dün itibarıyla 23 Haziran Brexit referandumunun, halkoylamasının tekrarlanması için imza verenlerin sayısının iki milyona ulaştığı haberi vardı ajanslarda;
çıkışa, malum 1 milyon 200 bin oyla karar verdiler.

Halkoylamasından bir gün sonra Google'dan en çok 'Brexit nedir?' diye sormuş Britiş kullanıcılar; ikinci en çok sorulan da "AB nedir?", iyi mi?

Yani o iyi eğitimli, efendime söyleyeyim en gelişmiş demokrasiyi yaşatan İngilizler neyin ne olduğunu bilmeden basmışlar mührü 'Exit'in üzerine.

Hep şunu savunageldim:

Görünüşte en demokratik yöntem zannedilse de, özellikle stratejik konularda referandum, başvurulabilecek en son, en geri siyasi aygıttır.

Referandum seçim değildir.

Mesela 7 Haziran 2015 seçiminin hemen ertesinde yapılan referandumda AK Parti oylarının arttığı görüldü. Bunda en büyük pay belki de daha seçim gecesi hiç bir koalisyonda yer almayacağını açıklayıp yeniden seçim isteyen MHP lideri Devlet Bahçeli'nin oldu. Ama Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bundan kendi Başkanlık hedefi doğrultusunda doğru sonucu çıkardı. Ahmet Davutoğlu'nu CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile koalisyon kurmaktan caydırdı ve 1 Kasım seçimlerinde AK Parti yine sandıktan çıktı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 399 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.586 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.080 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 280 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar