Ermenistan ateşle oynuyor, Azerbaycan üstün görünüyor

Ermenistan’ın 27 Eylül’de işgal altında tuttuğu Dağlık Karabağ bölgesine yakın bir Azerbaycan köyüne topçu ateşiyle başlayan son çatışmalar Azerbaycan için yıllardır beklediği bir fırsata dönüşebilir.

Ermenistan’ın 27 Eylül’de işgal altında tuttuğu Dağlık Karabağ bölgesine yakın bir Azerbaycan köyüne topçu ateşiyle başlayan son çatışmalar Azerbaycan için yıllardır beklediği bir fırsata dönüşebilir. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, yanlış zamanlamayla yanlış bir hamle yapmış gibi görünüyor. Ermenistan’ın koruyucusu konumundaki Rusya’nın durdurmaması halinde Azerbaycan, Karabağ’ı olmasa dahi işgal altındaki topraklarının bir kısmını Ermenistan’dan askerî yoldan geri alma ihtimali bulunuyor.

Kamuoyunda fazla bilinmemesine karşın 1993’te Rusya destekli saldırı dalgasıyla Ermeni güçleri sadece özerk Dağlık Karabağ bölgesini değil, Laçin, Agdam, Kubatlı, Kelbecer, Fizuli, Cebrayil, Zengilan şehirlerini de işgal etmişti. Bu şehirlerin çoğu, Ermenistan topraklarıyla Karabağ bölgesi arasında bulunuyor, yani aslında Azerbaycan’ın BM tarafından tanınan topraklarının beşte biri Ermenistan işgali altında.

Türkiye’yle Sovyetler’in dağılmasıyla kaybettiği kara sınırına, fiilen sınır güvenliğini sağladığı Ermenistan üzerinden tutan Rusya buna izin vermek istemeyebilir. Diğer yandan Vladimir Putin’in Amerikan yanlısı gördüğü ve ABD seçimleri öncesi Beyaz Saray’ın dikkatini çekmek istediğini anladığı Paşinyan’a bir ders vermek istediği de görülüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 399 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.586 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.080 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 280 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar