Erdoğan-Trump öncesi ABD ile bir gerilim daha

24 Nisan'ı 25 Nisan'a bağlayan gece hem Amerikan hem de Rus askeri ateşeleri Genelkurmay karargahına çağrıldı.Biraz sonra, 25 Nisan saat 02.00'de başlayacak harekât kendilerine bildirildi ve bölgede askerleri varsa, zarar görmemesi...

24 Nisan'ı 25 Nisan'a bağlayan gece hem Amerikan hem de Rus askeri ateşeleri Genelkurmay karargahına çağrıldı.
Biraz sonra, 25 Nisan saat 02.00'de başlayacak harekât kendilerine bildirildi ve bölgede askerleri varsa, zarar görmemesi için çekmeleri istendi.
Ama bu girişim, hem Türkiye'nin NATO müttefiki ABD'nin, hem de NATO hasmı Rusya'nın Sincar harekâtını kınamalarını engellemedi.
Hatta PKK'nın Sincar'a yerleşimine karşı olduğu bilinen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi dahi kınadı; Ankara 4 Peşmerge'nin hava harekâtında 'yanlışlıkla' öldürülmesi nedeniyle üzüntülerini Mesud Barzani'ye iletti.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Sincar'ı vurabileceği haftalardır konuşuluyordu oysa. Hatta bir askeri harekâtın bu kadar önceden ilan edilerek mi yapılacağı, rakibin önlem alıp oraları boşaltacağı eleştirileri dahi yapılıyordu.
O zaman bu kadar tepki ne anlama geliyordu?
Özellikle de ABD'nin tepkisi...
Diplomatik kuliste bu soruya cevap olabilecek bazı yanıtlar bulmak mümkün. Şöyle ki:
* ABD, IŞİD'e karşı Rakka harekâtını aylarca geciktirdi. Bunda Türkiye'deki referandum sürecinin de payı oldu. Amerikalılar böylelikle, Türkiye tarafından referandum sonucunu etkilemeye çalıştıkları suçlamasına muhatap olmak istemediler.
* Artık referandum geçti ve Amerikan Merkezi Komutanlık (CENTCOM) yaz sıcakları bastırıp çöl harekâtı koşullarına dönmeden Rakka harekâtını başlatmak istiyor.

* Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın geçtiğimiz hafta ABD'de yeni bir "YPG'siz Rakka" teklifi sunmasına, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın CNN International'de bunu tekrarlamasına karşın, henüz ABD'den Türkiye'siz plandan vaz geçildiğine dair bir açıklama gelmedi.
İşte Sincar harekâtı böyle bir zamanlama ile icra edildi.
Harekâtın hemen ardından PYD lideri Salih Müslim, ABD önderliğinde (ne tuhaftır ki Türkiye'nin de parçası olduğu) koalisyonu Türkiye'nin saldırılarına dur demeye çağırdı.
CENTCOM bunun üzerine vurulan PKK mevzilerini yerinde görmek için bir subayını olay yerine gönderdi, hem de aranan bir PKK militanının rehberliğinde.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 399 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.586 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.080 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 280 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar