Clinton ateşle oynuyor

Eski First Lady, eski Dışişleri Bakanı, ABD'nin yeni başkan adayı… Demokratik Parti adına 10 Ekim gecesi karşısına çıktığı Cumhuriyetçilerin adayı Donald Turmp ile kapışırken...


Eski First Lady, eski Dışişleri Bakanı, ABD'nin yeni başkan adayı…

Demokratik Parti adına 10 Ekim gecesi karşısına çıktığı Cumhuriyetçilerin adayı Donald Turmp ile kapışırken sözü nasıl yaptıysa Türkiye’nin eşiğine, hatta evinin içine getirdi.

“Kürtleri silahlandırmayı” düşündüğünü söyledi. “Onlar bizim Suriye ve Irak’ta en iyi ortaklarımız” dedi, IŞİD’e karşı” diye ekledi.

Daha da dikkat çekici olan, Washinton Post gazetesinin 11 Ekim sabahı, “Beyaz Saray zaten bir süredir bunun hazırlığında” yayını yaparak Clinton’un seçim vaadinin aslında ABD Başkanı Barack Obama’nın planlarından bağımsız olmadığını duyurması idi.

Başbakan Binali Yıldırım dün Clinton’un sözlerini “kabul edilemez” buldu.

“Sayın Clinton televizyon programında, açıkça seçilirse bölgedeki Kürtleri, terör örgütlerini, silah dağıtarak destekleyeceğini söylüyor. Bu ne anlama geliyor?” diye sordu, “Ne kadar etiktir?” diye sordu. Cevabını vermeye gerek duymadı, zaten sorunun içinde vardı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise Clinton’a doğrudan atıfta bulunmadan, IŞİD’e karşı ABD öncülüğünde oluşan koalisyona (Türkiye dahil) 63 ülke katılıyorken, sadece Suriye ile 910, Irak ile 330 kilometre sınırı olan Türkiye’nin bundan dışlanmak istenmesini eleştirdi, “Bildiğimizi okuyacağız” dedi.

Şimdi, burada alışıldık olmayan bir durum var.

Alışıldık durum, Clinton’un bu demeci ardından Yıldırım’ın, Erdoğan’ın çok daha sert sözlerle “aksi halde” ile başlayan cümleler kurması, ortalığı ayağa kaldırmaları olurdu.

Alışılmışın dışında bir gelişme daha oldu dün bu konuda. Suriye ve Irak siyaseti konusunda her fırsatta hükümeti yerden yere vuran CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başika kampı konusunda hükümetin yanında olduğunu açıkladı. Malum, Irak hükümeti Türkiye’den Musul yakınlarındaki eğitim kam

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 401 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.588 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar