Bu kadar ölümün hesabını kim verecek?

"Amerikalılar doğrusunu yapacaktır –diğer bütün seçenekleri denedikten sonra". ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin 21 Eylül’de Birleşmiş Milleteler Güvenlik Konseyi’nde Rus mevkidaşı...

"Amerikalılar doğrusunu yapacaktır –diğer bütün seçenekleri denedikten sonra".

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin 21 Eylül’de Birleşmiş Milleteler Güvenlik Konseyi’nde Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’a, insani yardımların ulaştırılması sırasında Suriye hava sahasında hiçbir uçağın havalanmaması önerisini getirdiğini okuyunca bu alıntı geldi aklıma.

Alıntının sahibi her yerde –yanlış olarak İngiliz siyasetçi Winston Churchill bilinir. Oysa alıntının aslı, “İnsanlar ve milletler erdemle hareket ederler –diğer bütün imkânları tükettikten sonradır” şeklindedir ve İsrailli siyasetçi Abba Eban tarafından 1967’de Japonya da söylenmiş. Sonradan her kulağa hoş gelen siyasi laf gibi Churchill’e atfedilmiş.

Neden Kerry’nin önerisini duyunca aklıma bu alıntı geldi?

Çünkü daha bir gün önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan BM Genel Kurulu’nda belki bininci defa mülteciler için güvenli bölgeden söz ettiğinde maalesef pek de dolu olmayan sıralarda bir yankı bulmamıştı.

Oysa uçuşa yasaklı bölge ilk olarak bundan dört sene önce konuşuldu.

Tam olarak 23 Ağustos 2012’de Ankara’da Türk ve Amerikalı diplomat, asker ve istihbaratçıların katıldığı toplantıda.

“Beşar Esad sonrası Suriye” senaryolarının tartışmaya açıldığı bu toplantının yapılmasına 11 Ağustos’ta İstanbul’da bir araya gelen dönemin dışişleri bakanları Ahmet Davutoğlu ve Hillary Clinton karar vermişlerdi.

Bu fikre 17 Ağustos’ta Davutoğlu ile birlikte (dün yeniden roket saldırısına maruz kalan) Kilis’teki mülteci kamplarını ziyaret etmiş olan Fransız Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da sıcak baktığını açıklamıştı. (Daha sonra IŞİD’e Arapça baş harfleriyle DAEŞ deme fikrini ilk ortaya atan da Fabius olacaktı.)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 401 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.590 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar