Aralık fırtınası yaklaşırken Erdoğan alkış peşinde

Erdoğan’ın alkış isteyecek duruma gelmesi onu güçlendirmeyecektir. Yaklaşan Aralık fırtınası, eğer MHP’li ortağına rağmen hızla adım atmazsa Erdoğan’ı güçlendirmeyecektir.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir yandan AK Parti İl Kongrelerinde partililerine “Nerede o eski alkış tufanı” diye sitem ederken diğer yandan cümle arasında “kendimizi Avrupa’da görüyoruz” lafını sıkıştırması boşuna değil. On gün sürecek Aralık Fırtınası yaklaşıyor. Haftaya bugün, 1 Aralık 2020’da NATO Dışişleri Bakanları toplantısı var, iki gün sürecek. 10 -11 Aralık’ta da Avrupa Birliği Konseyi toplantısı AB liderlerini bir araya getirecek; gündemde Türkiye de olacak.

NATO toplantısı, ABD’de Erdoğan’ın bütün hakaret ve ekonomiyi batırma tehditlerini sineye çekerek “dostum” dediği Donald Trump’ın seçimi kaybetmesi ardından yapılan ilk toplantı olacak. Seçimi kazanan Joe Biden, Trump’ın aksine Avrupa Birliği ve NATO ilişkilerini güçlendirmeyi vadediyor. Dahası, kaybettiğini kabul etme olgunluğunu dahi gösteremeyen Trump, giderayak Biden yönetimine enkaz bırakmak için içeride ve dışarıda her tür sabotajı yapıyor. NATO’nun sürükleyici gücü olarak ABD’nin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Rusya’dan alınan S-400 füzeleri ve Doğu Akdeniz konusunda Türkiye’yi zora sokacak hamleler yapması şaşırtıcı olmaz.

Fransa: “lafta kalmasın”

Pompeo’nun 17 Kasım’da Türkiye’ye gelip sadece Rum Ortodoks PartriğiBartolomeos ile görüşmesi, Çavuşoğlu’na “Ankara’ya gelemem, sen İstanbul’a gel” saygısızlığını yapıp resmi temas yapmadan gitmesi zaten Aralık fırtınasının işaretlerinden biriydi.

Keza Pompeo’nun Paris’te Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la görüşmesi ardından beraber kameralar karşısına çıkıp Türkiye’ye haddinin bildirilmesi gerektiği sözleri de öyle.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 401 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.590 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar