Anayasa üzerine Bizans oyunları

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin dün 'rejim krize doğru gidiyor' çıkışıyla Başkanlık anayasası tartışması iyice içinden çıkılmaz hal almaya başladı. Malum, gündemin 15 Temmuz darbe...


MHP lideri Devlet Bahçeli'nin dün 'rejim krize doğru gidiyor' çıkışıyla Başkanlık anayasası tartışması iyice içinden çıkılmaz hal almaya başladı.

Malum, gündemin 15 Temmuz darbe girişiminden başkanlık sistemi için referanduma dönmesi de yine Bahçeli’nin “Getirin Meclis’e” çıkışının AK Parti’yi birden heyecanlandırmasıyla olmuştu.

Başbakan Binali Yıldırım’ın “Getiriyoruz” deyip bir de Bahçeli’ye destek için teşekkür etmesiyle Bahçeli ilk düzeltmesini yapmış ve “Referanduma oy veririz, ama sandıkta başkanlığa karşı çıkarız” demişti.

Bu düzeltmenin iki nedenden dolayı hayatta karşılığı pek yok.

Birincisi, iş bir kez referanduma kaldı mı Erdoğan’ın alma ihtimali çok yüksek. Erdoğan her zaman beklenmedik anlarda, beklenmedik işler yapan, siyasetteki yaygın deyimle her zaman şapkasından yeni bir tavşan çıkarabilen bir siyasetçi.

Artık o tavşan Suriye, Irak gibi bir dış konuda mı olur, yoksa örneğin bir diyanet seferberliği gibi iç bir konuda mı olur? Onu şimdiden bilmek mümkün değil. Ama iş halk oylamasına kaldı mı, bu işlerin ustası Erdoğan büyük ihtimalle istediği sonucu oradan alır.

İkincisi, AK Partililer bu düzeltmeyi zaten hiç duymamış gibi yaptılar. Ortaya Nisan-Mayıs aylarında halk oylaması var türünden takvim çalışmaları, pakete yargı reformu, seçim kanunu değişiklikleri gibi maddelerin de eklenebileceği sondajları gün ve geceler boyu ekranları kaplamaya başladı.

Muhalefet buna parladı. HDP eş-başkanı Selahattin Demirtaş AK Parti ve MHP’yi el ele vererek ülkeyi diktatörlüğe sürüklemekle suçladı. Ama PKK’nın terör eylemlerini başka anlama çekilmeyecek şekilde kınayıp arasına mesafe koymadığı müddetçe AK Parti (ve MHP) tarafından Anayasa çalışmalarından da dışlanabileceklerinden endişe ediyor HDP’liler. Zaten AK Parti’nin de onları kazanmak gibi bir derdi yok gibi görünüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 401 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.588 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar