AKP, CHP'yi sıkıştırmak için MHP'yi mi kullanmak istiyor?

Başbakan Binali Yıldırım, başkanlık sistemi anayasasına CHP'nin de katkısını istediklerini, ama olmazsa da yola devam edeceklerini söyledi. Bunun görünürdeki anlamı açık. AK Parti tek başına 330'u...


Başbakan Binali Yıldırım, başkanlık sistemi anayasasına CHP'nin de katkısını istediklerini, ama olmazsa da yola devam edeceklerini söyledi.

Bunun görünürdeki anlamı açık.

AK Parti tek başına 330'u bulamadığına göre, geriye ittifak yapabileceği bir tek MHP kalır bu durumda.

MHP'nin ise açık bir ön koşulu var başkanlık anayasası üzerinde işbirliğini konuşmak için.

İlk dört maddeyi saymıyoruz artık. Ama Devlet Bahçeli dün Meclis grubuna konuşmasında idam cezasının geri getirilmesini öncelikle istediğini bir kez daha söyledi.

İdam cezasının geri getirilmesi, hata telafisi olmayan, çağdaş devlet anlayışında yeri bulunmayan bir uygulama. Bununla birlikte Türkiye'nin AB ile zaten pamuk ipliğiyle duran bağlarını koparıp, kurucusu olduğu Avrupa Konseyi ile ilişkilerini de zedeleyecek bir adım.

Gerçi AB bağlarının kopmasının Bahçeli'yi fazla üzeceği de söylenemez.

Bahçeli'nin asıl hedefi, geri getirilecek idam cezasının PKK ve genel olarak terörizme karşı caydırıcı unsur olarak kullanılması; özellikle de Abdullah Öcalan'ın idamı meselesini yeniden ülke gündemine alacak olması.

Malum, Öcalan 1999 yılında Bahçeli koalisyon ortağı iken yakalanmış ve ölüm cezasına çarptırılmıştı. Ancak yine Bahçeli'nin iktidarda olduğu sırada 2002'de Meclis oylamasıyla Anayasa'dan çıkarılmış, bu da Türkiye'nin AB'ye üye adayı sayılmasını sağlamıştı. Öcalan'ın asılamaması o zamandan beri Bahçeli için siyasi bir travma ve şimdi hazır başkanlık anayasası pazarlığı açılmışken ve idam talepleri 15 Temmuz darbe girişimi ardından Fethullah Gülen şebekesi için dike getirilmişken bu fırsattan istifade etmek istiyor.

Ancak Bahçeli'den iki saat kadar sonra konuşan Başbakan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın işaretiyle başladıkları hazırlığın, idamın kayıtsız şartsız değil, sınırlı, özel koşullarda geçerli olacağını söyledi.

Üstelik, hukukta doğal olduğu üzere bu karar çıksa bile geriye doğru işlemeyecekti; yani ayrıca bir yargılama olmaksızın, Öcalan idam edilemeyecekti.

Bu formülün Bahçeli'yi ne kadar memnun edeceği henüz açık değil.

Ancak Yıldırım'dan sonra Meclis grubuna hitap eden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu meseleyi tam da bu açıdan yakaladı.

Bahçeli'yi AK Parti'yle başkanlık-idam pazarlığına girmekle eleştiren Kılıçdaroğlu, Öcalan'ın da başkanlık sisteminden yana olduğunu bilip bilmediğini sordu.

Kılıçdaroğlu'nun konvoyu bir süre önce Artvin yakınlarında PKK saldırısına uğramıştı. Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da CHP'ye HDP'ye yakın durduğu nedeniyle kızan suç dosyası kabarık bir saldırgan tarafından vurulup yaralandı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 401 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.590 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar