Akar-Dunford görüşmesinde Amerikan sözü: Rakka YPG'ye bırakılmayacak

İki önemli anlaşma daha var. El Bab için hava desteği ve PKK Sincar'ı ikinci Kandil yapmaya kalkarsa müdahale Türkiye ve ABD’nin Rakka’nın IŞİD’den alınması ve yönetilmesinin PKK’nın Suriye...


İki önemli anlaşma daha var. El Bab için hava desteği ve PKK Sincar'ı ikinci Kandil yapmaya kalkarsa müdahale

Türkiye ve ABD’nin Rakka’nın IŞİD’den alınması ve yönetilmesinin PKK’nın Suriye uzantısı YPG’ye bırakılmaması konusunda anlaştığı ve anlaşmanın sadece Rakka’ya sınırlı olmadığı ortaya çıktı.

Hem Türk, hem Amerikan kaynaklarından edinilen bilgilere göre, IŞİD’e karşı mücadelede “uzun vadeli” işbirliğini öngören görüş birliğine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford arasında 6 Kasım’da Ankara’da yapılan 4,5 saatlik toplantıda varıldı.

Toplantı ardından Genelkurmay kaynakları ve dün da Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un söylediği üzere ABD güçlerinin Münbiç’ten sonra Rakka operasyonunda da YPG’nin ana gövdesini oluşturduğu Suriye Demokratik Güçlerinin kullanılması (SDG) ve silah verilmesi konusundaki ihtilaf devam ediyor.

Bununla birlikte ismini vermek istemeyen üst düzey bir yöneticinin verdiği bilgiye göre Türk tarafında “Gayet olumlu sonuç” dedirten birkaç gelişme sağlandı. Bunların başında Türkiye ile ABD arasında gerginlik konusu olan Rakka geliyor.

RAKKA YPG’DE OLMAYACAK

Türk yetkilinin ifadesine göre, Dunford, Akar’a YPG’nin Rakka operasyonun yalnızca kuşatma aşamasında asli muhabere ortağı olarak gördükleri ve sonraki aşamayı Türkiye ile birlikte planlayacakları ve YPG’nin Rakka’ya ne kendi başına gireceği, ne de kontrolün ona bırakılacağı konusunda teminat verdi.

Toplantı sırasında SDF/YPG Rakka operasyonunun başladığını ilan etti. Bunu ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’ın SDF açıklamasını memnuniyetle karşıladığını ve “Fırat Gazabı” harekatının “kuşatma ve nihayet özgürleştirme” ile sonuçlanacağını umduğunu söylediği açıklaması izledi.

Ancak toplantının bitiminden bir saat kadar sonra Amerikan tarafı yeniden Türk yetkilileri arayarak, Bakanın konuşmasının Ankara toplantısıyla iyi koordine edilmemiş olduğunu ve Dunford’un bu durumu Türkiye’den Suudi Arabistan’a geçerken uçakta gazetecilere anlatacağını ilettiler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 401 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.588 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar