AB’nin Türk imparatorluğu uyarısının anlamı

AB yetkilisinin Türkiye’yi Rusya ve Çin ile birlikte sorun olarak sayması ve bunu imparatorluğu canlandırma çabasına bağlaması da ilginç.

Avrupa Birliği’nin Güvenlik ve Dış Politikalar Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Fontelles 15 Eylül’de Avrupa Parlamentosunda Türkiye’yi yakından ilgilendiren bir konuşma yaptı. Konuşmasının en önemli kısmında Türkiye’yi de “eski imparatorluğu” canlandırmak isteyen ülkeler arasında saydı ve bunun AB’yi yeni bir durumla karşı karşıya getirdiğini söyledi. AB’nin 21 Eylül’deki Dış İlişkiler Konseyi, yani dışişleri bakanları toplantısında ve 24 Eylül’deki AB Konseyi, yani devlet ve hükümet başkanlar toplantısında Türkiye-AB ilişkilerini yol ayrımına getirecek kararlar çıkabilir.

Borrell’in sözleri şöyle:
• “İmparatorluklar geri gelmeye başladı. En azından üçü. Diyebiliriz ki bunlar Rusya, Çin ve Türkiye; geçmişin büyük imparatorlukları. Bunlar yakın komşularına ve küresel [olarak] yeni bir yaklaşımla geri geliyorlar, ki bu da bizim için yeni bir durum demek. Ve Türkiye bizim koşullarımızı değiştiren bu etkenlerden birisi.”
AB Dışişleri Bakanı diyebileceğimiz konumdaki Borrell, Suriye ve Libya ardından Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile yaşanan ihtilaftan yola çıkarak Türkiye’nin imparatorluğu (ki burada Osmanlı İmparatorluğu kast ediliyor) canlandırma çabasında olduğunu öne sürüyor.

Coğrafyayı değiştiremeyiz

Borell, bazıları Avrupa Parlamentosu üyelerinin soruları üzerine olmak üzere şunları da söylemiş:
• “Şurası açık ki çözüm zıtlaşmanın tırmandırılmasıyla bulunamayacaktır. İstediğimiz bu değil. Türkiye AB için önemli bir komşu ve coğrafyayı değiştirmeyeceğiz, yerinde duracak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 401 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.590 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar