ABD ile gizli anlaşma var mı, yok mu?

Dışişleri sözcüsü Tanju Bilgiç dün bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun böyle bir şey söylemediğini açıkladı. Peki, gizli anlaşma olduğunu yalanladı mı? Yakından bakalım...

Dışişleri sözcüsü Tanju Bilgiç dün bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun böyle bir şey söylemediğini açıkladı.

Peki, gizli anlaşma olduğunu yalanladı mı? Yakından bakalım, görelim.

Fransız Le monde gazetesi 4 Temmuz’da Çavuşoğlu’nun Türkiye ve ABD’nin Suriye’deki Münbiç bölgesini IŞİD’den arındırmak için süren harekatta YPG milislerinin yer alması üzerine gizli bir askeri anlaşma yaptığını, ancak bunun ayrıntılarını açıklayamayacağını yazmıştı.

Bilgiç’in açıklamasına göre Çavuşoğlu, gazete muhabirinin Türkiye'nin Münbiç konusunda ABD ile nasıl bir anlaşmaya vardığı sorusuna, “Bu konunun iki ülkenin askeri makamları arasında bir iş birliği konusu olduğu ve askeri iş birliğinin detayları hakkında bilgi veremeyeceği" yanıtını vermişti. Ama “Münbiç konusunda ABD ile gizli askeri bir anlaşmaya varıldı” şeklinde bir ifade kullanmamıştı.

Dikkatinizi çekmiştir, bu açıklamada Türkiye ile ABD arasında bir gizli anlaşma olduğu yalanlanmıyor. Sadece Çavuşoğlu’nun böyle bir şey söylediği yalanlanıyor. Çavuşoğlu demiş ki; “Bu, iki ülkenin askeri makamları arasında bir işbirliği konusudur, askeri işbirliğinin detayları konusunda bilgi vermek istemiyorum”.

Monşer filan diye dışlamaya çalışırılar ama, Dışişleri bayramda da iş başındandır. Dün bir yetkiliye sordum. “Haklısınız” dedi, “Biz anlaşmanın olup olmadığını söylemiyoruz. Sadece bakanımızın gizli bir anlaşma olduğunu söylediğini yalanlıyoruz.”

Peki, ABD ile izli i anlaşma var mydı o zaman? Çünkü açıklamada açıkça ABD ile askeri işbirliğinden söz ediliyor, işbirliği ayrıntılarının verilemeyeceği söyleniyordu.

“Gizli işbirliğinin de nasıl yapılacağı, nasıl imzalanacağı belli kurallara bağlıdır” dedi isminin açıklanmasını istemeyen kaynağım; “Bilgimiz dahilinde böyle imzalanmış bir gizli anlaşma yok. Ama belli konularda görüş biriliği var. Bu da değişik zamanlarda en üst makamlarca söylendi, söyleniyor.”

Yetkilinin söylediği, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu tarafından söylenen YPG güçlerinin Fırat’ın Batı yakasında harekata katılmayacağı, mesela IŞİD’in çıkarıldığı şehilere fetih gücü gibi girip kontrolü ele almayacağı idi.

Erdoğan geçenlerde Amerikalıların bu konuda verdiği sözlerin tutulup tutulmadığının Türk askeri ve istihbaratınca yakından takip edildiğini söylemişti. Çavuşoğlu da aynı Le Monde mülakatında Amerikalıların şimdiye dek verdikleri sözü tuttuklarını gözlediklerini söylemiş ve bunu söylediği de yalanlanmamıştı.

Türkiye ve ABD arasında Münbiç bölgesindeki IŞİD’e karşı harekat konusundaki işbirliğinin çerçevesi, ABD Başkanı Barack Obama’nın (Washington saatiyle 18 Mayıs, Türkiye saatiyle ise) 19 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aradığı görüşmede çizilmişti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 401 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 922 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.590 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar