Sürü, sürü bi’ sürü işsiz!

İşsizlik rakamları açıklandı. Benim merakım ise işi olanlarlaydı. Haziran 2019 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın...

İşsizlik rakamları açıklandı. Benim merakım ise işi olanlarlaydı. Haziran 2019 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.2 puan artarak yüzde 35.2 olarak gerçekleşti.
Bunun anlamı resmi rakamlara göre 10 milyon kişiden fazlası kayıt dışı…

★★★

Geçen hafta Antalya’nın Gazipaşa İlçesi’nde Suriyeli ailenin genç kızı düşüp yaralanıyor. Hastaneye gittiklerinde kayıt esnasında, jandarma orada…
Jandarma kızın ifadesine başvuruyor. Yaralı genç, bir çiftçinin kendilerine ev verdiğini ve onun yanında çalıştıklarını söylüyor.
Jandarma, soruşturma kapsamında durumu Sosyal Güvenlik Kurumu’na ve Türkiye İş Kurumu’na bildiriyor. Çiftçiye kayıt dışı işçi çalıştırdığı için toplamda 64 bin 104 lira ceza kesiliyor.
Buraya kadar prosedür olması gerektiği gibi işliyor. Sorun yok! Lakin ülkede çalışanların yüzde 35.2’sinin kayıt dışı çalıştığını kesin rakamlar ile bulup sayabiliyorsan, neden onlara da gerekli işlemi yapmıyorsun?

★★★

Sen gidip kayıt dışı çalışanın yüzdesini tam bul, işsizlik oranını hesapla, ancak onları kayıt içine alma! Kaydı yok kuydu yok nasıl olsa… Sayı ile dilediğin gibi oyna. Oh ne güzel dünya!
İster ekler, ister çıkartırsın. Hele tarım! Yüzde 80’i kayıt dışı çalışan sektörü bulmuşsun, istersen at koşturursun.
1 milyon kişinin işe başladığını söylersin, ancak bunlar kayıt dışı diye eklersin. Kim sayacak, nereden bulacak? Fakat işsizlik kağıt üzerinde azalacak, öyle açıklanacak!

★★★

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ağlamak yok! Fedakarlık zamanı... 29 Kasım 2023 | 535 Okunma Diyanet Mars’a mı gidecek? 28 Kasım 2023 | 621 Okunma Kör tuttuğunu öper modeli 27 Kasım 2023 | 458 Okunma Saç saç paraları havalimanlarına... 25 Kasım 2023 | 494 Okunma Patron çıldırdı! 24 Kasım 2023 | 710 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar