Sen istiyor daha fazla borç?

Merkez Bankası, gerekir diye döviz biriktirir. Bu paraya rezerv denir. Sağlam bir ekonomi nasıl olur? Öncelikle Merkez Bankası’nda borcun kadar dövizin bulunur. O zaman bakacaksın döviz rezervine…  Bugünlerde en...

Merkez Bankası, gerekir diye döviz biriktirir. Bu paraya rezerv denir. Sağlam bir ekonomi nasıl olur? Öncelikle Merkez Bankası’nda borcun kadar dövizin bulunur. O zaman bakacaksın döviz rezervine…  Bugünlerde en tartışmalı konu da bu ekonomide…
Önce JP Morgan bankası rapor yayınladı “Türkiye çıplak” dedi. “Merkez Bankası bu rezerv ile çok terler” diye ekledi. Haliyle Serdar Ortaç’ı yoran hayat Türkiye ekonomisine ne yapmazdı. İşler o günden sonra çok zorlaştı.

★★★

Kur hızla artmaya başladı. Ekonomi yönetimi seçim kazanmış Binali Yıldırım gibi çıktı açıklama yaptı. Yetmedi! Parayı kıstı. Haliyle ortada lira olmayınca kim nasıl dolar alacaktı? Bu aslında devamlı müshil alıp zayıflamaya çalışmaktı!
O gün dolar kuru 5.80 iken müdahale ettiler. Dolar bugün yine aynı seviyelerde. Borsa çöktü üstüne… Faizler fişekledi… Dünya piyasalarının gözünde Türkiye’nin sigorta primi dediğimiz iflas riski fiyatlaması coştu gitti.

★★★

Cin lambadan çıktı! Türkiye, telaşlı yönetimiyle bütün dikkatleri Merkez Bankası rezervine topladı. Şimdi yabancı yatırımcılar sabah akşam ona bakıyorlar. İzleri hâlâ sıcak, fazla uzağa gitmiş olamazlar.
Biz çıt kırıldım ekonomiyiz. Çok alıngan ve hassas bir ruh yapısına sahibiz. Biri arkamızdan konuşsun, hatta tweet atsın, hop dolar fırlıyor. Merkez Bankası’nda müdahale edecek rezerv az, şirketler boğazına kadar borçlu… Haliyle nefes alamıyor, boğulup gidiyor.

★★★

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ağlamak yok! Fedakarlık zamanı... 29 Kasım 2023 | 535 Okunma Diyanet Mars’a mı gidecek? 28 Kasım 2023 | 621 Okunma Kör tuttuğunu öper modeli 27 Kasım 2023 | 458 Okunma Saç saç paraları havalimanlarına... 25 Kasım 2023 | 493 Okunma Patron çıldırdı! 24 Kasım 2023 | 708 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar