Problemi kim yarattı ona bakmalı!

Sözcü Gazetesi Yazarı Murat Muratoğlu'nun bugünkü (16.03.2022)''Problemi kim yarattı ona bakmalı!'' başlıklı yazısı.

Hatayı en başında yaparsanız düzeltmek için oraya dönmek zorunda kalırsınız. Ben geri adım atmam, piyasayı tanımam, aklını alırım tarzıyla yaklaşırsanız böyle ortada kalırsınız.

Bakan Nebati “Şu an için Türkiye ekonomisinin karşılaştığı en büyük problem yüksek enflasyondur” dedi… Yanlış ekonomi politikalarının bizi buraya getirdiğini ona kimse söylemedi mi?

Tamam dünyada da enflasyon var ama bizimkinin stili bir başka… Ortalamanın on katı olunca neyi farklı yaptığımızı sorgulatıyor insana…

Ekonomide atılan her adım, her hamle bir karşılık yaratır. Faizi indirip enflasyonu düşüreceğine inanıyorsan bu problemi çözmekten çok uzak olduğun gibi iktisattan da nasibini almadığının bir kanıtıdır.

Artık dünyaya hakim olacak iklim parasal sıkılaştırma… Bu diyete girmek gibi… Yani yediğini azaltıp spora başlayacaksın ki fit olacaksın.

Ne yapacaksın? Piyasadaki parayı azaltacaksın, paranın maliyetini artıracaksın ki bu da faiz artışıyla olur… Öyle toparlayacaksın.


Amerika'da özellikle siyasi baskılarla Merkez Bankası bilançosu 8.9 trilyon dolara çıkartıldı. Ne var ki enflasyonun kuralları herkes için aynıydı. Fazla para basarsan fırlayıp gider.

Amerika Merkez Bankası bugün itibarıyla faiz artışlarına başlıyor. Aynı zamanda piyasalardan para çekip bilançosunu küçültmeye gidiyor. Başka türlü enflasyonu durduramayacağını biliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ağlamak yok! Fedakarlık zamanı... 29 Kasım 2023 | 535 Okunma Diyanet Mars’a mı gidecek? 28 Kasım 2023 | 621 Okunma Kör tuttuğunu öper modeli 27 Kasım 2023 | 458 Okunma Saç saç paraları havalimanlarına... 25 Kasım 2023 | 494 Okunma Patron çıldırdı! 24 Kasım 2023 | 708 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar