Mehmet kıymaya hasret!

Sözcü Gazetesi Yazarı Murat Muratoğlu'nun bugünkü (16.01.2022)'' Mehmet kıymaya hasret!'' başlıklı yazısı.

Türkiye, serbest piyasaya müdahalenin sonuçlarının laboratuvarı gibi… Sonuçları al önüne okut üniversite öğrencilerine…

İktidarın gıda fiyatlarını ve piyasaları baskılamaktı tüm derdi… Bu sayede enflasyonu durdurmayı denedi… Oluşturduğu yapılanmalar nedeniyle sektörün çökmesi engellenemedi.

Maliyetlerinin çok altında fiyatlarla üreticiyi satış yapmaya zorlayınca önce çiğ sütte ve süt ürünlerinde başlayan üretim düşüşü ve fiyat artışı şimdi de kırmızı ete sıçradı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği verileriyle 1.5 milyon dolayında süt ineği kesime gönderildi. Bu sayede et fiyatları bir süre aynı seviyede seyretti. O etlerin kemiği sıyrıldı, yenildi, bitti. Sıra yokluktan dolayı fiyat artışına geldi.

Yılbaşından bu yana üç kez zamlanan kırmızı et fiyatındaki artış yüzde 30'a ulaşırken, sadece geçtiğimiz hafta içerisinde etteki fiyat artışı yüzde 18 oldu.

Market zincirlerindeki indirimli ve sabit fiyatlara rağmen en ucuz kıymanın kilosu 170 lira… Sahi Almanya'da ne kadara satılıyor bu kıyma? Yaklaşık 8 Euro'ya… Yani o da yaklaşık 160 lira…

İyi güzel de kimin ne kazandığına bir baksana… Yani et fiyatları pahalı değil aslında, biz fakiriz… Sıkıntı Türk Lirası'nın alım gücünün kalmaması… Zira et fiyatlarını Avrupa ile kıyaslıyorsan bir zahmet maaşları da Avrupa ile kıyaslayacaksın…

İki insan evladı… Biri Türk biri Alman… Mehmet, Türkiye'de yaşayanın adı… Hans, Almanya vatandaşı… İkisi de asgari ücret ile çalışıyor.

Alman Hans 1811 Euro asgari ücret alıyor. Türk Mehmet'in maaşı yeni yapılan zamla 8500 lira… Bu ay sonunda eline geçecek inşallah… Son aldığı maaştan hesaplarsak işler çok fena… Alışverişe çıkıyorlar. Alman Hans ülkenin yaygın zincir marketlerden birine gidiyor kilosu 8 Euro'ya iyi kalite dana kıyma alıyor.

Türk Mehmet ülkenin yaygın zincir marketlerinden sabitlenmiş fiyatla 170 liraya bol yağlı dana kıyma alıyor. Hans maaşıyla 226 kilo dana kıyma alabilirken, Mehmet 50 kilo dana kıyma alabiliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ağlamak yok! Fedakarlık zamanı... 29 Kasım 2023 | 530 Okunma Diyanet Mars’a mı gidecek? 28 Kasım 2023 | 620 Okunma Kör tuttuğunu öper modeli 27 Kasım 2023 | 454 Okunma Saç saç paraları havalimanlarına... 25 Kasım 2023 | 491 Okunma Patron çıldırdı! 24 Kasım 2023 | 703 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar