Dolar alev aldı!

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Değişiklik yapmadı. Yüzde 24’te sabit bıraktı. İyi de bu sefer bir değişiklik vardı. Piyasalar huysuzlandı! Her Merkez Bankası toplantısı sonrası...

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Değişiklik yapmadı. Yüzde 24’te sabit bıraktı. İyi de bu sefer bir değişiklik vardı. Piyasalar huysuzlandı! Her Merkez Bankası toplantısı sonrası bir metin yayınlanır. Önceki metin ile karşılaştırılır. Geçen açıklama ile bu açıklama yan yana konuldu, “İhtiyaç duyulması haline ilave parasal sıkılaştırma yapılacaktır” cümlesi yoktu!

★★★

 “İlave parasal sıkılaştırma” cümlesinin çıkartılması ne demek? Sen onu gelecek toplantıda, yani Haziran ayında “faiz indirebilirim” diye tercüme et! Dünyanın her yerinde bu algıyı doğurur. Haliyle Türkiye’de dolar kurunun 6 lirayı denemesi beklenen gelişme olur. Kimse de çıkıp; “Değerli arkadaşlarım, Merkez Bankası’na şu ana kadar mesajlarınızı verdiniz. Tepkilerinizi gösterdiniz. Şimdi sükûnetle dolar almayı bırakıyoruz. Arkadaşlarım bize güvenin, bize inanın, dolar almıyoruz!” demedi.

★★★

Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde Dolar/TL 5.80’e geldiğinde örtülü faiz artışı yaparak piyasalardaki tansiyonunu dindirmeyi denemişti. Swap operasyonlarının daha külleri soğumadan faiz indirimini gündeme getirdi.
Bu hamle faiz indiriminin habercisidir. Türkiye’nin başında petrol fiyatlarının artışı, Amerika’nın bu sefer gerçekten İran ambargosunu başlatması, İstanbul seçimlerinin yenilenmesi, Merkez Bankası rezervi çelişkisi derken iş çığırından çıktı.
İnsan ister istemez düşünüyor, Merkez Bankası neyine güveniyor? Açıklanan programların hepsinde 2019 yılı ortalama dolar kuru 5.80 görünüyor. Önümüzdeki ay faizleri indirirse dolar ortalaması tahminlerin çok üzerinde gerçekleşecek.
Bakın daha Amerika ile papaz olacağımız S-400 konusunu hiç açmadım. Dolar şimdiden alev almışsa… Sahi neyin faizini indirecek?

★★★

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ağlamak yok! Fedakarlık zamanı... 29 Kasım 2023 | 535 Okunma Diyanet Mars’a mı gidecek? 28 Kasım 2023 | 621 Okunma Kör tuttuğunu öper modeli 27 Kasım 2023 | 458 Okunma Saç saç paraları havalimanlarına... 25 Kasım 2023 | 493 Okunma Patron çıldırdı! 24 Kasım 2023 | 708 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar