Döviz fiyatları neden düşmüyor?

Faizleri artırdık, yüzde 20’nin üzerine çıkardık. Peki, nasıl oluyor da oluyor hâlâ döviz fiyatları düşmüyor? Piyasanın, hava su gibi ihtiyacı var. Döviz ile borç alınmış lira...

Faizleri artırdık, yüzde 20’nin üzerine çıkardık. Peki, nasıl oluyor da oluyor hâlâ döviz fiyatları düşmüyor? Piyasanın, hava su gibi ihtiyacı var. Döviz ile borç alınmış lira ile mi ödenecek?
Zira senin özel sektörünün ödemesi gereken 316 milyar dolar borcu var. Yarısı finansal kuruluşların… Finansal kuruluşlar da döviz borcu alıp, onu kredi verdiğinden bu ayırımın bir önemi yok.

* * *

Banka ne yapar? Vatandaştan mevduat adı altında para toplar. O parayı ihtiyacı olana kredi adı altında borç verir. İyi güzel de yatırılan mevduat istenen kredi miktarına yetmezse, yani az ise ne olur? Banka gider, yurtdışından borç bulur, Merkez Bankası’na verir bozdurur. Onu kredi olarak dağıtır. Biz de oturup başka ülkenin vatandaşlarının parasını yer, karşılığında onlara faiz öderiz.
Dış piyasalarda Türkiye şartlarına göre maliyeti daha düşük olarak aldığı kredileri, devletin verdiği yüksek reel faizin cazibesi ile bir kısmını Hazine’nin iç borçlanma ihtiyacını karşılamak için kullanıyor. Bono, tahvil alıyor. Ya da yüksek faiz ile özel sektöre paslıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ağlamak yok! Fedakarlık zamanı... 29 Kasım 2023 | 530 Okunma Diyanet Mars’a mı gidecek? 28 Kasım 2023 | 620 Okunma Kör tuttuğunu öper modeli 27 Kasım 2023 | 454 Okunma Saç saç paraları havalimanlarına... 25 Kasım 2023 | 491 Okunma Patron çıldırdı! 24 Kasım 2023 | 703 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar