Yenilenmiş cep çılgınlığı

Yükselen döviz kuru ve ithalat vergileri nedeniyle gerek iPhone gerekse yerli olmayan tüm Android işletim sistemli cep telefonu fiyatlarına yüzde 10’u aşan zamlar gelince, ikinci el cihazlara akın başladı. Ancak bu tür cihazların...

Yükselen döviz kuru ve ithalat vergileri nedeniyle gerek iPhone gerekse yerli olmayan tüm Android işletim sistemli cep telefonu fiyatlarına yüzde 10’u aşan zamlar gelince, ikinci el cihazlara akın başladı. Ancak bu tür cihazların yüzde 90’ı kayıtdışı satıldığı için ciddi bir güven sorunu var. Çünkü ikinci el telefon alışverişlerinin neredeyse beşte biri, dolandırıcılıkla sonuçlanıyor.

Ya bozuk telefon veriliyor ya da çalıntı mal satılıyor. İSRAF ÖNLENECEK İşte bu sorun Türkiye’de de bir süredir denenmeye başlayan ve garantisi olan ‘yenilenmiş telefon’ sistemi sayesinde aşılmaya çalışılıyor. Bu konuda Ticaret Bakanlığı, ikinci el cihazların yenilenerek tam teşekküllü satılabilmesi için yönetmelik getireceğini açıkladı.

Buna göre, Türkiye genelinde bir süre sonra sadece bu işi yapacak yetkili yenileme merkezlerinin açılması gündemde. Yani ikinci el ve yenilenmiş telefonlarda tüketici güvence altına alınacak. Bu durum, hem ithalatın azalması hem de israfın önlenmesi açısından kritik önem taşıyor.

A’DAN Z’YE DEĞİŞİM

Yenilenmiş telefon özetle; pil, ekran, işlemci ve kamera gibi tüm parçaların A’dan Z’ye onarılması, tamir edilemeyecek parçaların yenileriyle değiştirilmesi ve 12 aydan başlayan garanti süresi verilmesi anlamına geliyor. Halihazırda Hepsiburada, Gittigidiyor ve Turkcell.com.tr gibi bazı güvenilir siteler de ‘yenilenmiş’ kategorisi açarak, bu tür cihazların özel etiketleriyle satışını yapıyor. Bu genelde teşhirde uzun süre kullanılmış ürünlerden oluşuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Çocuk gelişimini hızlandıran oyunlar 26 Şubat 2022 | 106 Okunma Büyüklerin 'Cep' sınavı 19 Şubat 2022 | 71 Okunma Bu girişimler ufkunuzu açacak 12 Şubat 2022 | 68 Okunma İndirimler aşka geldi 09 Şubat 2022 | 193 Okunma 2022’ye damga vuracak e-ticaret trendleri 05 Şubat 2022 | 201 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar