Yapay zekayla sulamada yüzde 30 tasarruf

Dünyadaki tatlı suyun yüzde 70’ten fazlası tarımda kullanılıyor. Ancak verimsiz kullanım sebebiyle bunun neredeyse yarısı daha bitkiye ulaşmadan kayboluyor. Bu sorun artık yapay zeka, sayesinde ortadan kalktı. Tarım...

Dünyadaki tatlı suyun yüzde 70’ten fazlası tarımda kullanılıyor. Ancak verimsiz kullanım sebebiyle bunun neredeyse yarısı daha bitkiye ulaşmadan kayboluyor. Bu sorun artık yapay zeka, sayesinde ortadan kalktı. Tarım teknolojileri alanında A’dan Z’ye akıllı çözümler sunan Netafim şirketi, yapay zekalı damla sulama sistemini dünyaya yanıttı. ‘Netbeat’ adlı sitem, sudan yüzde 30’un üzerinde tasarruf ediyor.

UZAKTAN MÜDAHALE

Yapay zeka sistemi bilgisayar, tablet ve telefon üzerinden kumanda edilebiliyor. Hava durumu, havadaki nem oranı, güneşin geliş açısını analiz eden sistem tarlanın ne kadar suya, ilaca ve gübreye ihtiyacı olduğunu belirliyor ve tavsiyelerde bulunuyor. Bu sistem ile sulamanın zamanlamasını kendisi belirleyen çiftçinin gecenin bir yarısı tarlaya gitmesine gerek kalmıyor. Bulut tabanlı bir sistem olan Netbeat’a arıza durumunda uzaktan da anında müdahale yapılabiliyor.

VERİMLİLİK ARTIYOR

Aydın’daki Vodafone Akıllı Köy ’de düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Netafim Digital Tarım Başkanı Guy Leventon, Netbeat ile 10 km’lik bir alanın rahatlıkla kontrol edilebildiğine dikkat çekerek, “Türkiye’de mısır üretiminde hektar başına 9 bin 200 metreküp su harcanırken 9 ton mahsul alınıyor. Bu çözümler ile hektar başına 6 bin 300 metreküp su ile 12 ton mısıra ulaştık” dedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Çocuk gelişimini hızlandıran oyunlar 26 Şubat 2022 | 103 Okunma Büyüklerin 'Cep' sınavı 19 Şubat 2022 | 71 Okunma Bu girişimler ufkunuzu açacak 12 Şubat 2022 | 65 Okunma İndirimler aşka geldi 09 Şubat 2022 | 191 Okunma 2022’ye damga vuracak e-ticaret trendleri 05 Şubat 2022 | 200 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar