Yapay zeka sayesinde enerjide rekor verim

Petkim ve Star Rafineri’nin çatı şirketi Azerbaycanlı Socar, yapay zeka yatırımlarıyla enerjide büyük tasarruf sağladı. Dönüşüm yolculuğunu POSTA’ya anlatan Socar Türkiye Üst Yöneticisi...

Petkim ve Star Rafineri’nin çatı şirketi Azerbaycanlı Socar, yapay zeka yatırımlarıyla enerjide büyük tasarruf sağladı. Dönüşüm yolculuğunu POSTA’ya anlatan Socar Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Zaur Gahramanov, “Yapay zeka ve makine öğrenmesi algoritmaları ile operasyonel mükemmellik sağladık. STAR Rafineri’nin motorin ve jet yakıtı üretiminde yıllık yüzde 10’luk verim artışı elde ettik. Rafineride yakıt olarak kullanılan doğalgaz tüketimi de üretimimizdeki artışa rağmen 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 6 azaldı” dedi.

UZAKTAN YÖNETİM

Karbon emisyonunda 178 bin tonluk bir düşüş, su tüketiminde ise yılda 406 bin tonluk bir tasarruf sağladıklarına dikkat çeken Gahramanov, şöyle devam etti: “STAR Rafineri’ye ileri teknoloji donanımı için 70 milyon dolarlık yatırım yaptık. Performans yönetiminin takip edilmesi, tesisin dijital ikizinin oluşturulması, makine öğrenmesi gibi alanlarda da etkili sonuçlar sağlandı. Petkim’de de gelişmiş analitik uygulamaları ve yapay zekayı, üretim süreçlerimizde kullanır duruma geldik. Sahaya fiziksel erişim yapmadan, uzaktan yönetmeye imkan sağladık.”

PLASTİK DÖNÜŞÜMÜ

Atık plastiklerin kimyasal geri dönüşümü konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını ifade eden Zaur Gahramanov, “Bu kapsamda petrokimya sektörünün temel hammadde girdisi olan nafta için alternatif bir kaynak geliştirerek çevre ve sürdürülebilir ekonomiye önemli katkılar elde edebilmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin en büyük endüstriyel holdingi olarak, sanayi ve akademi arasındaki işbirliklerinin güçlenmesi için Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri ile araştırma geliştirme (Ar-Ge) projeleri kapsamında yakın çalışıyoruz” diye konuştu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Çocuk gelişimini hızlandıran oyunlar 26 Şubat 2022 | 106 Okunma Büyüklerin 'Cep' sınavı 19 Şubat 2022 | 71 Okunma Bu girişimler ufkunuzu açacak 12 Şubat 2022 | 68 Okunma İndirimler aşka geldi 09 Şubat 2022 | 193 Okunma 2022’ye damga vuracak e-ticaret trendleri 05 Şubat 2022 | 201 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar