Yangını tahmin eden teknolojiler

Türkiye ve dünyada devam eden orman yangınlarının bir daha yaşanmaması için gerekli olan yapay zekalı uyarı sistemleri kullanıma hazır hale geldi. Test çalışmaları tamamlanan ve bir kısmı ulusal ve...

Türkiye ve dünyada devam eden orman yangınlarının bir daha yaşanmaması için gerekli olan yapay zekalı uyarı sistemleri kullanıma hazır hale geldi. Test çalışmaları tamamlanan ve bir kısmı ulusal ve uluslararası pazarlara sunulan bu sistemlerden bazıları, makinelerarası (M2M) iletişim sayesinde kıvılcım çıkar çıkmaz sinyal veriyor. GPS sistemi ile de bölgeyi nokta atışı gösteren cihazlar, 24 saat boyunca anlık olarak yüzlerce veri taraması yapıyor.

AKILLI ORMAN KAPSÜLÜ

Yerli yazılımcı Detaysoft’un geliştirdiği sensörlerle kaplı bu ürün, daha yangın çıkmadan erken uyarı veriyor. Karbondioksit oranı, sıcaklık, nem, duman seviyesi, rüzgar hızı ve yönü ile ilgili bilgileri ölçen sensörler risk alanlarını dakika dakika merkezi sisteme gönderiyor. 10 yıllık pil ömrü olan bu cihaz, her 300 metrede bir ağacın dalına asılarak kullanılıyor. Yapay zeka destekli bu cihaz, GPS üzerinden de lokasyon bildirimi yapıyor. Kullanılabilir durumdaki cihazın km2 başına maliyeti 500 Euro.

A’DAN Z’YE TARAMA

Huawei ve Enbo Technology, erken duman algılama için yapay zeka çözümü geliştirdi. Artırılmış kızılötesi fotoğraflarla ve yazılım tanımlı kameralarla izleme yapan sistem, bulut çözümüyle entegre çalışıyor. Ormanı düzenli olarak A’dan Z’ye tarayan ve elde ettiği verileri işleyen bu sistem sayesinde yangınlar ortalama iki saat önceden tespit edilebiliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Çocuk gelişimini hızlandıran oyunlar 26 Şubat 2022 | 106 Okunma Büyüklerin 'Cep' sınavı 19 Şubat 2022 | 71 Okunma Bu girişimler ufkunuzu açacak 12 Şubat 2022 | 68 Okunma İndirimler aşka geldi 09 Şubat 2022 | 193 Okunma 2022’ye damga vuracak e-ticaret trendleri 05 Şubat 2022 | 201 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar