Maskeler de akıllandı

Koronavirüs salgınından etkilenmemek için kullandığımız maskeler de hızla dijital dönüşüm ekosisteminde yer almaya başladı. Özel ışınları ile etrafınızdaki havayı solumadan...

Koronavirüs salgınından etkilenmemek için kullandığımız maskeler de hızla dijital dönüşüm ekosisteminde yer almaya başladı. Özel ışınları ile etrafınızdaki havayı solumadan temizleyen, ateşinizi, nefesinizi ve öksürük sayınızı anlık olarak ölçen ve bu verileri gerektiğinde doktorunuzla paylaşabilen hatta çeviri bile yapabilen yapay zekalı maskeler çıktı. Asıl güzel olan ise Türk üreticilerin de bu üstün teknolojileri yerli ve milli imkanlarla geliştirebilmesi.

BAKTERİYİ TANIYOR

Van Teknokent'te yer alan Teklink firması yapay zeka destekli akıllı maske üretti. Yerli ve Milli Aymask adlı ürün, modüler bir yapıya sahip. Dijital ateş ölçere, ortamdaki bakterileri tespit edebilen sensörlere sahip cihaz, oluşturduğu verileri bulut üzerinden ilgili kurum bilgisayarıyla iletişime geçerek aktarabiliyor. Havadaki gazların tehlike boyutunu da tespit edip haber veren maske, bluetooth özelliğine sahip. Ağustos ayında satışına başlanacak ürünün ihracatı da yapılacak. Maske, madenciler için de büyük kolaylık sağlıyor.

KENDİNİ DEZENFEKTE EDİYOR

‘Maskeler yüzü kapadığı için hem dudak okumayı engelliyor hem de akıllı telefonlardaki yüz tanıma sistemi devreye girmiyor’ şeklindeki şikayetlerden yola çıkan Redcliffe Medical Devices şirketi, Leaf adını verdiği tamamen şeffaf ve ultraviyole ışın teknolojisi sayesinde kendi kendini temizleyebilen pandemi maskesi geliştirdi. Mikropları engellediği gibi kötü kokuları da ortadan kaldıran maskenin en önemli özelliklerinden biri ise tüm parçaları geri dönüştürülebilen ürünlerden tasarlanmış olması.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Çocuk gelişimini hızlandıran oyunlar 26 Şubat 2022 | 103 Okunma Büyüklerin 'Cep' sınavı 19 Şubat 2022 | 71 Okunma Bu girişimler ufkunuzu açacak 12 Şubat 2022 | 65 Okunma İndirimler aşka geldi 09 Şubat 2022 | 191 Okunma 2022’ye damga vuracak e-ticaret trendleri 05 Şubat 2022 | 200 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar