Epilepsi nöbetini uyaran cihazlar

Yılda 2.4 milyon kişi ‘sara’ olarak da bilinen ‘epilepsi’ hastalığına yakalanıyor. Şu an dünyada 64 milyon kişi bu hastalıkla mücadele ediyor. Türkiye’de ise bu rakam 750 bin civarında....

Yılda 2.4 milyon kişi ‘sara’ olarak da bilinen ‘epilepsi’ hastalığına yakalanıyor. Şu an dünyada 64 milyon kişi bu hastalıkla mücadele ediyor. Türkiye’de ise bu rakam 750 bin civarında. Hastalığın en zor tarafı ise ani nöbetlerin yaşanması... Birkaç saniye süren baygınlık nöbetleri yolda giderken de oluşabileceği için hayati risk taşıyor. Ancak erken tanı ve düzenli takipler sayesinde hastalık yıllarca kontrol altında tutulabiliyor.

Hızla gelişiyor

Bu haftaki yazımızda dijital dönüşümün epilepsiye nasıl dokunduğunu ve bununla ilgili geliştirilen akıllı cihazları ele aldık. Bu arada girişimci Türk öğrencilerin de bu alanda takdire şayan projelerinin olduğunu belirtelim. 5G ile birlikte Nesnelerin interneti kavramı daha da yaygınlaştıkça bu tür cihazların hızla artması bekleniyor.

Embrace smartwatch

Bu cihaz, kullanıcının epileptik nöbet geçirdiğini tespit etmek için ter seviyelerindeki ince değişiklikleri izliyor. Cihaz tetiklendiğinde, ön yüzü kırmızı renk oluyor ve hasta yakınlarına otomatik bir mesaj ve telefon çağrısı gönderiyor. Saatteki ivmeölçerler ve jiroskop, hastanın düşme gibi ani hareketler yapıp yapmadığını da algılıyor. Embrace, nöbetlerin yanı sıra uyku ve aktivite seviyelerini de takip ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Çocuk gelişimini hızlandıran oyunlar 26 Şubat 2022 | 106 Okunma Büyüklerin 'Cep' sınavı 19 Şubat 2022 | 71 Okunma Bu girişimler ufkunuzu açacak 12 Şubat 2022 | 68 Okunma İndirimler aşka geldi 09 Şubat 2022 | 193 Okunma 2022’ye damga vuracak e-ticaret trendleri 05 Şubat 2022 | 201 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar